Conferințe preoțești de primăvară în Episcopia Caransebeșului

15 March 2022 Off By Herea Darius
Conferințe preoțești de primăvară în Episcopia Caransebeșului

În perioada 14-15 martie, s-au desfășurat, în Episcopia Caransebeșului, conferințele preoțești de primăvară. Întâlnirea de la Caransebeș, prezidată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a reunit luni, 14 martie, clericii și slujitorii așezămintelor monahale din protopopiatele Caransebeș și Băile Herculane în Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului Eparhial din municipiul de pe Timiș și Sebeș.

Preoții din protopopiatele Reșița și Moldova Nouă, alături de slujitorii așezămintelor monahale, s-au întâlnit marți, 15 martie, la Centrul pastoral-misionar „Sfântul Ioan Gură de Aur” de la demisolul Bisericii „Schimbarea la Față” – Govândari din Reșița. Tema conferințelor a fost „Provocări canonice și liturgice la Tainele Sf. Botez și a Sf. Euharistii în contextul actual” și a fost susținută de pr. prof. univ. dr. Constantin Rus și pr. conf. univ. dr. Lucian Farcașiu, cadre didactice la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din cadrul cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.

Credem că aceste conferințe preoțești sunt binevenite și după perioada de pandemie, conferințe care lămuresc, acum și în viitor, toate chestiunile legate de aceste Taine ale bisericii. Trăim vremuri complicate și vremuri confuze. Oamenii se declară ortodocși, dar nu știu să practice Ortodoxia. Avem foarte mult lacune în privința ortopraxiei, de aceea, părinții profesori au venit la Caransebeș în aceste zile și ne-am întâlnit cu toți preoții, pentru a fixa mai bine anumite cunoștințe pe care le-am obținut, atât la Facultatea de Teologie, cât și la Seminarul Teologic. Cred că am aprofundat mai bine aceste cunoștințe și părinții parohi vor merge în comunitățile sfințiilor lor mai lămuriți și determinați să aplice cu acrivie toate prevederile canoanelor Bisericii noastre și toate rânduielile liturgice care vin să definească Ortodoxia, pentru că a fi ortodox înseamnă a respecta rânduiala Bisericii Ortodoxe, înseamnă a respecta canoanele Bisericii, canoanele Sfinților Părinți ai Bisericii noastre”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian.

Participanții la conferințe au adresat întrebări pe marginea temei propuse celor 2 invitați, specialiști în domeniul Dreptului Canonic și al Teologiei Liturgice. De asemenea, în cadrul întâlnirilor s-au abordat și probleme administrative. Totodată, în cadrul conferințelor a fost prezentată cartea Prin Cruce – la Înviere. Semnificația teologică și duhovnicească a perioadei Triodului și Penticostarului, scrisă de părintele conf. univ. dr. Lucian Farcașiu de la Arad.