Intensificarea rugăciunii în viața Bisericii – o prioritate pentru Episcopia Caransebeșului

24 March 2022 Off By Herea Darius
Intensificarea rugăciunii în viața Bisericii – o prioritate pentru Episcopia Caransebeșului

Proiectul implementat de Episcopia Caransebeșului cu ocazia Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii a continuat miercuri, 23 martie, cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu în Parohia Verendin, aparținătoare Cercului pastoral-misionar Domașnea-Valea Cernei, de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, dar și în celelalte 9 cercuri pastoral-misionare din cuprinsul Eparhiei Banatului de Munte

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de clericii Cercului pastoral-misionar Domașnea-Valea Cernei, s-au reunit în rugăciune la Parohia Verendin din Protopopiatul Băile Herculane. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Taina Sfântului Maslu în biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”. La slujbă, au participat  profesori precum și un număr mare de credincioși, atât din parohie, cât și din toată zona. Răspunsurile au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

În cuvântul de învățătură, părintele protopop Iosif Frenț a subliniat importanța dragostei creștinești și împletirea rugăciunii cu milostenia:

Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru această seară, care părea obișnuită, dar pe care noi am transformat-o într-o seară de intensă rugăciune, marcând atât Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii, cât și perioada deosebită în care ne aflăm, și anume perioada Postului Mare, perioadă premergătoare Patimilor Domnului nostru Iisus Hristos. Pe lângă intensificarea rugăciunii, un alt rol important l-au avut pericopele evanghelice citite. Prima pericopă evanghelică citită, de la Sfântul Evanghelist Luca, vorbește despre Pilda samarineanului milostiv și despre porunca dragostei creștine, o pildă actuală pentru vremurile pe care le trăim. Ar trebui cu toții să ne punem întrebarea: ce facem noi pentru mântuirea sufletelor noastre? Suntem asemenea preotului sau a levitului, suntem asemenea tâlharilor sau suntem asemenea acelui samarinean milostiv? Există o mare diferență între a avea milă, care este un sentiment, și a transforma mila ta, prin ajutorarea aproapelui, în ceea ce este cel mai important, și anume dragostea creștinească, împlinind astfel voia lui Dumnezeu. Să ne rugăm atât pentru sănătatea sufletului nostru, cât și pentru sănătatea trupului nostru”.

Părintele paroh Solomon Sîrbu a mulțumit lui Dumnezeu pentru seara deosebită, Părintelui Episcop, pentru purtarea de grijă, și tuturor celor prezenți, pentru participare:

Ne-am rugat cu toții pentru binecuvântarea lui Dumnezeu și pentru toți cei bolnavi din Parohia noastră. A fost o zi aleasă pentru noi, întrucât, în Parohia noastră, nu am mai întâlnit un sobor așa numeros de preoți slujitori la Sfânta Taină a Maslului. Suntem recunoscători că acest proiect de intensificare a rugăciunii în viața Bisericii, inițiat de Episcopia Caransebeșului, a ajuns și la noi, și îi mulțumim Preasfințitului Părinte Lucian pentru întreaga sa purtare de grijă”.

De asemenea, și în celelalte 9 cercuri pastoral-misionare s-au săvârșit Sfinte Masluri de delegații chiriarhali. Cercul pastoral-misionar Domașnea-Valea Cernei cuprinde 21 parohii și este coordonat de părintele Petru Ciprian Danci Zărescu de la Parohia Mehadia.