Slujire arhierească în Parohia Bănia

11 May 2022 Off By Pavel Canea
Slujire arhierească în Parohia Bănia

Episcopia Caransebeșului desfășoară în acest an un program de intensificare a rugăciunii la nivelul parohiilor. Acesta constă în săvârșirea Sfintei Liturghii și a Tainei Sfântului Maslu de către ierarh, consilieri, inspectori și protopopi, împreună cu toții preoții din Eparhie, în toate cele 10 cercuri pastoral-misionare ale Eparhiei Banatului de Munte.

Programul a debutat în luna martie, iar marți, 10 mai a continuat prin Săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian în Parohia Bănia, împreună cu preoții aparținători Cercului pastoral-misionar Valea Almăjului. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, la care au participat toți preoții aparținători cercului, autorități locale și foarte mulți credincioși din localitate, printre care copii și tineri îmbrăcați în costume populare.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La momentul potrivit toți clericii din cadrul cercului pastoral-misionar s-au împărtășit cu Dumnezeieștile Taine. Ierarhul a oferit cu această ocazie mai multe Diplome de recunoștințe, celor care se implică în lucrarea bisericii din Parohia Bănia. De asemenea, încă 9 Sfinte Liturghii au fost săvârșite de către delegații Preasfințitului Părinte Episcop.

„Am ales ca și în perioada Penticostarului să săvârșim Sfânta Liturghie cu toți preoții din Eparhia noastră, pentru că astăzi au mai fost 9 Sfinte Liturghii, unde au fost delegați părinții consilieri, inspectori și ceilalți protopopi. Așadar, în anul rugăciunii am intensificat și prin aceste Sfinte Liturghii, rugăciunea în viața bisericii. De asemenea, numeroși credincioși au fost la biserică și chiar dacă este o zi lucrătoare, foarte mulți dintre ei s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Suntem fii ai Învierii lui Hristos și trebuie să o mărturisim și prin participarea noastră la Sfintele Liturghii și la toate celelalte sfinte slujbe. Numai așa vom putea intensifica rugăciunea, nu doar în anul acesta omagial, ci și în ceilalți ani, prin participarea noastră cu regularitate la toate sfintele slujbe”, a subliniat Părintele Episcop Lucian.  

În Episcopia Caransebeșului funcționează  210 parohii și 24 filii, care sunt împărțite în 10 cercuri pastoral-misionare. În contextul proclamării de Sfântul Sinod a anului 2022 ca An omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului, la nivelul Eparhiei se dorește să se săvârșească în zile lucrătoare, 100 Sfinte Liturghii și 70 de Sfinte Masluri pe parcursul întregului an.