Slujire arhierească în Parohia Doclin

16 May 2022 Off By Pavel Canea
Slujire arhierească în Parohia Doclin

În duminica a 4-a după Paști, a Vindecări slăbănogului de la Vitezda, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a rugat împreună cu părintele paroh și credincioşii Parohiei Doclin, din Protopopiatul Reșița. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi în biserica parohială „Adormirea Maicii Domnului”. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Părintele Episcop a ales să fie în această duminică alături de comunitatea din Doclin deoarece nu a mai slujit aici din anul 2012.

La sfânta slujbă au participat pe lângă credincioși și autorități locale, precum și copii și tineri îmbrăcați în costume populare, care s-au și împărtășit cu Sfintele Taine.

„Am socotit de bine ca în Anul omagial al rugăciunii în viața bisericii și a creștinului să slujim, mai ales în parohiile unde de mulți ani nu am mai slujit Sfânta Liturghie. Este nevoie de multă rugăciune în aceste vremuri confuze și complicate și noi Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să ne vindece nu numai de bolile trupești, ci să ne vindece în primul rând de paralizia sufletească. Întreg neamul omenesc se află într-o paralizie, într-o slăbănogire duhovnicească și de aceea trebuie ca în aceste vremuri să ne plecăm genunchii mai des. Trebuie să ne rugăm acasă în fiecare zi, iar la biserică, împreună să binecuvântăm Împărăția Preasfintei Treimi și să participăm, cel puțin în fiecare duminică și sărbătoare, la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie”.

„Și astăzi i-am mulțumit Domnului pentru toate și L-am rugat pe Mântuitorul Hristos, Domnul păcii, să dăruiască pace în inimile noastre, în familiile noastre, în țara noastră, dar și între popoare, mai ales că asistăm de peste două luni la un război între frații de aceeași credință”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

În Parohia Doclin sunt 123 de familii cu aproximativ  368 de credincioși. Se presupune că a existat o veche biserică de lemn, în locul căreia, după războiul austriecilor cu otomanii din 1716-1718 s-a înălţat o biserică de lemn ctitorită în 1733. Aceasta a fost înlocuită cu actuala biserică în jurul anului 1790. Biserica are formă de corabie. Zidurile de la fundaţie şi până la acoperiş sunt din piatră. În 1911 biserica a fost pictată de pictorul academic Ion Zaicu din Fizeş. Sfântul locaș a fost târnosit în 26 septembrie 1965, de către Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului.