Exteriorul bisericii din Băuțarul Superior a fost sfințit

24 July 2022 Off By Pavel Canea
Exteriorul bisericii din Băuțarul Superior a fost sfințit

În duminica a 6-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit la Parohia Băuțarul Superior din Protopopiatul Caransebeș, ce se află pe Valea Bistrei.

Ierarhul a mers în această comunitate pentru a sfinți exteriorul bisericii parohiale cu hramul Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, care a fost renovat complet. Cu această ocazie Părintele Episcop a binecuvântat și un monument ridicat în cinstea eroilor români, ce se află în curtea sfântului locaș și acesta fiind înfrumusețat.

În continuare Preasfințitul a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Au participat mulți credincioși, autoritățile locale, copii și tineri, majoritatea îmbrăcați în costume populare specifice zonei.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic Ethos al Episcopiei Caransebeșului. Pentru misiunea ce o desfășoară părintele paroh Vidu Vasiloni în Băuțarul Superior, ierarhul l-a hirotesit iconom-stavrofor. De asemenea, tuturor celor care îl sprijină pe părintele paroh și se implică în lucrarea bisericii, chiriarhul le-a oferit diplome de recunoștință.

„Băuțarul Superior este foarte aproape de Porțile de Fier ale Transilvaniei, limita geografică între Banat și Ardeal. Aici avem o biserică foarte frumoasă, o arhitectură deosebită, cu o pictură sugestivă, efectuată între anii 1986-1987 de profesorul Ioan Sulea Gorj. Această biserică monumentală a fost primenită în ultima perioadă, părintele paroh împreună cu credincioșii au lucrat foarte mult ca sfântul locaș să fie restaurat în exterior”, a subliniat Părintele Episcop.  

Din partea comunității din Băuțar, ierarhul a primit o icoană cu Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul acestei comunități.

Majoritatea costurilor pentru lucrările efectuate în ultima perioadă la exteriorul bisericii, au fost acoperite cu ajutorul Composesoratului din această localitate.

Biserica din Băuțarul Superior a fost ctitorită de credincioșii acestei localități în anul 1939. Din punct de vedere arhitectonic, locaşul îmbină elemente ale stilului bizantin cu cele de factură neobarocă (în formă de cruce greacă înscrisă, clopotniţa octagonal înaltă, încadrată de alte două turnuleţe, reduse ca dimensiuni). Stilul se caracterizează prin abundenţa elementelor decorative gravate în arca de deasupra celor două uşi şi sprijinite pe coloanele cu capiteluri, care străjuie cele două intrări.