Liturghie arhierească în Parohia Coronini

1 July 2022 Off By Pavel Canea
Liturghie arhierească în Parohia Coronini

În cadrul proiectului de intensificare a rugăciunii la nivelul parohiilor în Episcopia Caransebeșului, prilejuit de anul omagial 2022, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a săvârșit joi, 30 iunie, Sfânta Liturghie, la care au participat preoții aparținători Cercului pastoral-misionar Moldova-Nouă.

Ierarhul alături de un sobor de preoți și diaconi a oficiat sfânta slujbă în Biserica cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Parohia Coronini. Au luat parte și autorități locale, credincioși din localitate, dar și copii și tineri îmbrăcați în port popular specific zonei. Toți preoții s-au împărtășit cu Sfintele Taine, precum și credincioși ce s-au pregătit să primească Trupul și Sângele Mântuitorului.

Cu prilejul acestei vizite pe Clisura Dunării, Preasfințitul Lucian a binecuvântat clădirea Primăriei Coronini, Școala Gimnazială și Casa de Cultură din localitate, toate refăcute din temelie.

Tot joi, au fost săvârșite încă 9 Sfinte Liturghii de către delegații Preasfințitului Părinte Lucian, consilieri, inspectori și protopopi în celelalte 9 cercuri pastoral-misionare ale eparhiei. Astfel, au participat la Sfânta Liturghie toți preoții din Episcopia Caransebeșului, împărtășindu-se cu Sfintele Taine alături de mai mulți credincioși.

„Este o zi specială pentru parohia Coronini și pentru încă 9 parohii din Eparhia noastră, pentru că toți preoții s-au întâlnit cu credincioșii din aceste 10 parohii, formând un sobor binecuvântat. I-am cinstit astăzi prin prezența noastră activă la Sfânta Liturghie pe cei care ne-au adus lumina evangheliei lui Hristos, apostolii care s-au umplut de Duh Sfânt la Cincizecime, apostolii lui Hristos care s-au îmbrăcat cu putere de sus la praznicul Rusaliilor”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian după Sfânta Liturghie.

„Le mulțumim tuturor pentru prezență și îi rugăm pe Sfinții Apostoli și în special pe Sfântul Andrei, ca pe mai departe să mijlocească pentru noi înaintea Tronului Preasfintei Treimi și toți sfinții români să fie mijlocitori înaintea Domnului pentru acest popor, care sute de ani a rezistat și care înconjurat fiind de imperii nu și-a pierdut credința. Noi avem aceeași credință a moșilor și strămoșilor noștri și sperăm să avem pe mai departe aceeași evlavie și râvnă duhovnicească și să dăm dovadă că suntem ucenici fideli ai Mântuitorului, următori ai Sfinților Apostoli și ai sfinților români, care au binecuvântat acest spațiu carpato-danubiano-pontic”, a mai afirmat Părintele Episcop.    

În Eparhia Banatului Montan se derulează un program de intensificare a rugăciunii la nivelul parohiilor, ce se desfășoară în acest an, în contextul declarării de către Sfântul Sinod, ca „Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului. Acesta constă în săvârșirea a 100 Sfinte Liturghii și 70 de Sfinte Masluri în zile lucrătoare, pe parcursul întregului an 2022, în toate cele 10 cercuri pastoral-misionare ale Episcopiei.