Sfințirea picturii Bisericii din Borlovenii Vechi

11 September 2022 Off By Pavel Canea
Sfințirea picturii Bisericii din Borlovenii Vechi

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a mers în duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci în Parohia Borlovenii Vechi din Protopopiatul Băile Herculane. Ierarhul a sfințit pictura bisericii parohiale restaurată de părintele protosinghel Teofil Zamela, fiu al satului.

În continuare Părintele Episcop a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Au luat parte la această sărbătoare autorități locale, credincioși din parohie, copii și tineri îmbrăcați în port popular.

„Este o zi importantă pentru Eparhia Caransebeșului, pentru preotul și credincioșii din această zonă atât de frumoasă din Banatul de Munte, este o zi importantă mai ales pentru acest sat care a dat oameni de seamă pentru țara și biserica noastră, generali, preoți, protopopi, oameni de cultură și oameni de spirit. Ne-am bucurat că astăzi am fost pe meleaguri binecuvântate unde au viețuit oameni importanți și unde încă mai sunt credincioși atașați de biserica strămoșilor noștri, oameni care păstrează tradițiile și datinile strămoșești”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

Părintele paroh Vasile Grecu a fost hirotesit iconom-stavrofor, iar ctitorii și binefăcătorii, precum și părintele Teofil au primit diplome de recunoștință. Din partea comunității localității Borlovenii Vechi, părintele paroh i-a oferit Preasfințitului o icoană cu Maica Domnului.

„Ne-am adus astăzi aminte prin cuvântul evangheliei de iubirea Preasfintei Treimi, iubirea Tatălui ceresc față de neamul omenesc: «Pentru că Dumnezeu așa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică». Ne dăm seama din aceste cuvinte că Dumnezeu Tatăl, la plinirea vremii L-a trimis în lume pe unicul Său Fiu, să se nască, să crească și să ne mântuiască. L-a trimis să se jertfească pentru noi și să redeschidă Raiul prin Răstignirea și Învierea Sa, închis prin izgonirea protopărinților noștri”, a spus ierarhul făcând referire la pericopa evanghelică din această duminică.

„Așadar, înaintea sărbătoririi Înălțării Sfintei Cruci, suntem puși în fața acestui adevăr existențial și teologic, care ne arată că Dumnezeu din iubire L-a trimis pe Fiul Său în lume ca să ne mântuiască. Trebuie să credem în Dumnezeu, să săvârșim în permanență fapte bune și să cultivăm atât cât putem sfintele virtuți ale desăvârșirii ca să ne câștigăm și noi mântuirea. Să ne asumăm crucea, ca mergând pe urmele Mântuitorului Hristos să ajungem la înviere, căci fără cruce nu putem ajunge la înviere și la viața cea veșnică”, a mai adăugat Preasfințitul Lucian.

Piatra de temelie a bisericii parohiale cu hramul „Adormirea Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan” din Borlovenii Vechi a fost pusă în anul 1800. Sfântul locaș a fost finalizat în anul 1825 și a fost târnosit de către mitropolitul Banatului, Vasile Lăzărescu în anul 1957.