Slujire arhierească în Parohia Vîrciorova

25 September 2022 Off By Pavel Canea
Slujire arhierească în Parohia Vîrciorova

În duminica a 18-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a cercetat comunitatea Parohiei Vîrciorova din Protopopiatul Caransebeș. Părintele Episcop a mers în această parohie deoarece nu a slujit aici de când a fost instalat noul preot paroh. De asemenea, ierarhul a ales să meargă astăzi în Parohia Vîrciorova pentru că în ultima perioadă au fost executate lucrări la înfrumusețarea bisericii, în special la acoperiș.

Părintele Episcop a fost întâmpinat de dimineață de autoritățile locale, alături de foarte mulți credincioși, printre care copii și tineri îmbrăcați în port popular. Cu toții au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.  

„Această parohie este una dinamică, foarte activă din cadrul Protopopiatului Caransebeș, cu oameni vrednici, de rugăciune, dar și de acțiune. Aici credincioșii sunt alături de biserică și când este vorba de slujbă, dar sunt alături de casa lui Dumnezeu și când este nevoie de efectuat lucrări. Din punct de vedere administrativ-gospodăresc s-au desfășurat lucruri frumoase, acoperișul a fost schimbat, pardoseala a fost înlocuită, dar în primul rând ne bucurăm de lucrarea Mariei. Putem spune că această parohie este foarte activă, mulți credincioși vin la sfânta biserică nu numai la o Liturghie arhierească, ci în fiecare duminică și sărbătoare”, a arătat Părintele Episcop.

Făcând referire la evanghelia duminicii, ierarhul i-a îndemnat pe credincioșii de la Vîrciorova „să asculte în permanență de cuvântul lui Dumnezeu și să nu se îndepărteze de corabia mântuirii, pentru că numai în biserica cea una, sfântă, sobornicească și apostolească, este Mântuitorul Iisus Hristos cu noi. Trebuie să cultivăm sfintele virtuți ale desăvârșirii și mrejele sufletului să le aruncăm mai la adânc. Trebuie să pescuim aceste virtuți pentru a ne împodobi și a păși în fiecare zi câte o treaptă pe scara virtuților, care unește pământul cu cerul. În vârful acestei scări duhovnicești se află Iisus Hristos, biruitorul morții și al păcatului și El ne va da cununa biruinței, dacă vom lupta toată viața lupta cea bună și ne vom lepăda de grijile cele lumești, urmându-L, căci El este Calea, Adevărul și Viața”.  

La final chiriarhul le-a oferit părintelui paroh Bob Aron, domnului primar al comunei Bolvașnița, Petru Mihăilescu, precum și Consiliului și Comitetului Parohial, diplome de recunoștință pentru că au lucrat la înfrumusețarea bisericii parohiale.

Biserica din Parohia Vîrciorova s-a ridicat în partea vestică a satului, din piatră și lemn, în anii 1778-1780 și are hramul „Naşterea Maicii Domnului”. A fost sfințită de Episcopul Vichentie Popovici al Vârșețului și Caransebeșului, la 11 octombrie 1780. În anul 1898 biserica a fost zugrăvită și pictată parțial de Bartolomeu Delliomini. În interior, pereții sunt pictați în stil neobizantin de Petru Lazăr din Caransebeș, iar în perioada 1996-1998 biserica a fost pictată integral de către pictorii Florica şi Eugen Papici din Mehedinți.