Biserica din Gherteniș a fost resfințită

2 October 2022 Off By Pavel Canea
Biserica din Gherteniș a fost resfințită

În duminica a 19-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a mers în Parohia Gherteniș din Protopopiatul Reșița. Ierarhul a cercetat această comunitate deoarece în ultima perioadă au fost efectuate lucrări de amenajare a bisericii parohiale, în special la interior.

Părintele paroh împreună cu credincioșii au refăcut tencuiala interioară a sfântului locaș, în totalitate, au placat pardoseala cu granit, mobilierul l-au schimbat, iar sfântul jertfelnic l-au refăcut din marmură.

Părintele Episcop a săvârșit slujba de sfințire pentru lucrările efectuate, după care a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Mulți credincioși din Gherteniș și nu numai au participat la această sărbătoare. De asemenea autoritățile locale s-au alăturat în rugăciune, fiind aproape de Biserică atunci când se lucrează la amenajarea și înfrumusețarea locașului de cult, cât și la momentele de rugăciune.

Pentru implicarea în înfrumusețarea bisericii, domnul Ioan Pop a primit din partea Preasfințitului Ordinul Eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea”, clasa a doua pentru mireni. Totodată, chiriarhul le-a oferit părintelui paroh Ciprian Graure și tuturor ctitorilor și binefăcătorilor, diplome de recunoștință.

„În ultima perioadă s-a lucrat frumos aici la Gherteniș, de aceea astăzi, ca o prelungire a sărbătorii «Acoperământul Maicii Domnului», pentru că și aici avem o biserică ocrotită de Maica Domnului, am venit ca împreună cu un sobor de preoți și diaconi, să resfințim biserica și să săvârșim Sfânta Liturghie. Ne-am bucurat de prezența multor credincioși, unii dintre ei au primit diplome de recunoștință pentru că au fost recomandați de părintele paroh ca cei mai de seamă ctitori și binefăcători ai locașului de rugăciune. De asemenea, ne-am bucurat de prezența autorităților locale și a multor fii ai satului care s-au întors astăzi pentru sfințirea bisericii, întrucât acest eveniment este foarte important atât pentru cei care locuiesc aici, cât și pentru cei care s-au născut aici, dar au plecat din sat. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru faptul că biserica de la Gherteniș a fost plină la slujba de sfințire, dar și la Sfânta Liturghie”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

Din partea comunității din Gherteniș părintele paroh i-a oferit Preasfințitului Lucian o icoană cu Acoperământul Maicii Domnului și un buchet de flori, cu ocazia vizitei pastorale, dar în mod special pentru împlinirea a 22 de ani de la hirotonia întru arhiereu a celui de-al 10 Episcop al Caransebeșului. Tot cu acest prilej ierarhul a primit o plachetă aniversară la 642 de ani de atestare documentară a localității Gherteniș.

Istoria orală vorbeşte despre existenţa unui prim lăcaş de cult în imediata apropiere a actualei biserici, lăcaş ce a primit în 1756 un antimis. Biserica actuală cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost edificată în anul 1824 și a fost sfinţită în 1935 de către episcopul Vasile Lăzărescu al Caransebeşului, în ziua hramului.