Covid-19 | Episcopia Caransebeșului alături de cei aflați în nevoi

30 March 2020 Off By Pavel Canea
Covid-19 | Episcopia Caransebeșului alături de cei aflați în nevoi

În contextul acestei perioade delicate de pandemie, Episcopia Caransebeșului, prin Sectorul Social Filantropic, a inițiat în urmă cu două săptămâni un serviciu de asistență la domiciliu. Zilnic pune la dispoziția celor aflați în nevoi hrană livrată acasă în următoarele localități: municipiul Caransebeș, municipiul Reșița, orașul Oravița, orașul Moldova Nouă, orașul Bocșa și orașul-stațiune Băile Herculane. Proiectul este gândit deocamdată pentru 500 de porții zilnice cu precădere în mediul urban, dar programul eparhial implică fiecare parohie pentru a asigura asistență bătrânilor și familiilor aflate în situație de risc (cumpărături, alimente și medicamente).

Pentru serviciul din mediul urban există două numere de telefon 0766283351 și 0766549129, iar pentru fiecare localitate din mediul rural, credincioșii care au nevoie de ajutor sunt îndemnați să apeleze la preotul paroh.   

„Chiar dacă a intervenit în această perioadă distanțarea socială, Biserica nu îi va lăsa niciodată pe oameni să se piardă. De aceea Sectorul Social Filantropic al Episcopiei Caransebeșului are mai multe proiecte în derulare prin care vine în sprijinul celor care suferă de boală, de singurătate și alte multe lipsuri, apărute în urma epidemiei instaurată la nivel mondial. Noi stăm la dispoziția tuturor celor ce ne solicită ajutorul, în special persoanelor vârstnice care nu au posibilitatea să meargă la cumpărături să-și procure hrană, medicamente sau alte lucruri necesare traiului zilnic”, a subliniat părintele Gabriel Gozman, consilier social al Episcopiei Caransebeșului. 

Părintele consilier a mai spus că: „pe lângă toate aceste lucruri materiale, noi ca și slujitori ai sfintelor altare le putem oferi și hrana spirituală, întrucât toți preoții din eparhia noastră desfășoară astfel de acțiuni și mergând la casele celor aflați în nevoi le oferă și un cuvânt de mângâiere, îndemnându-i să nu se îndepărteze de Dumnezeu, căci El ne oferă tot ceea ce avem nevoie. Ne rugăm Mântuitorului să le de-a putere semenilor noștri care într-un fel sau altul suferă din cauza crizei actuale, iar celor care le vin în ajutor să le răsplătească osteneala și jertfa”.       

Tot prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian se desfășoară și programul „Mâinile Bucuriei” dezvoltat de ATOR Banatul de Munte, împreună cu DAS Reșița,  Inspectoratul Județean de Jandarmerie Caraș-Severin și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Caraș-Severin, care asigură asistență (cumpărături, alimente și medicamente, masă caldă) pentru situațiile de risc.

Și Atelierul de croitorie al Episcopiei Caransebeșului confecționează și aprovizionează Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș cu măști.

Există și un parteneriat între Episcopia Caransebeșului și UAT Caransebeș, prin care masa pentru persoanele prevăzute în Ordonanța Militară 2, art. 8, alin 1, persoanele izolate și aflate în situații deosebite este asigurată de Episcopia Caransebeșului.

Eparhia Banatului Montan pune la dispoziție și spații de cazare pentru oamenii străzii, pentru 14 zile,  în Municipiul Caransebeș, înainte de a putea beneficia de măsuri de protecție din partea DGASPC Caraș Severin, în Centrul de Urgență Caransebeș.