Cantina socială „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Moldova Nouă, un refugiu în calea deznădejdii

27 January 2022 Off By Herea Darius
Cantina socială „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Moldova Nouă, un refugiu în calea deznădejdii

„Atunci va zice Împăratul celor de-a dreapta Lui: Veniți, binecuvântații Tatălui Meu, moșteniți Împărăția cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. Căci flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc; însetat am fost și Mi-ați dat să beau; străin am fost și M-ați primit; gol am fost și M-ați îmbrăcat; bolnav am fost și M-ați cercetat; în temniță am fost și ați venit la Mine. Atunci, drepții Îi vor răspunde, zicând: Doamne, când Te-am văzut flămând și Te-am hrănit? Sau însetat și Ți-am dat să bei? Sau când Te-am văzut străin și Te-am primit, sau gol și Te-am îmbrăcat? Și când Te-am văzut bolnav sau în temniță și am venit la Tine? Iar Împăratul, răspunzând, va zice către ei: Adevărat zic vouă: Întrucât ați făcut unuia dintr-acești frați ai Mei preamici, Mie Mi-ați făcut” (Matei 25:34-40).

Pornind de la acest îndemn al Mântuitorului, Parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Moldova Nouă a pus bazele unei Cantine Sociale încă din anul 2013, cu scopul de a răspunde nevoilor urgente ale oamenilor necăjiți, care nu își mai puteau asigura prin mijloace proprii hrana de zi cu zi.

La început, acest proiect s-a adresat copiilor defavorizați de pe raza parohiei, care, pe lângă masa caldă zilnică, primeau și suport calificat din partea unor profesori voluntari. Odată cu măsurile impuse în contextul pandemiei de Coronavirus, copiii au intrat în învățământul online, iar cantina și-a îndreptat atenția spre persoanele bătrâne și vulnerabile.

Cantina a funcționat mult timp în clădirea ridicată cu acest scop în curtea bisericii, dar, începând cu anul 2021, s-a relocat într-o clădire nouă din apropierea lăcașului de cult, aici pregătindu-se masa zilnică pentru 20 de beneficiari.

Părintele protopop și paroh Bogoliub Martinovici a descris proiectul social implementat de Parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Moldova Nouă ca un ajutor potrivit pentru categoriile sociale vulnerabile într-o vreme de grea încercare:

„Proiectul «Cantina Socială» este un proiect de la oameni pentru oameni, tocmai de aceea parohia noastră, formată din oameni dinamici, iubitori și sensibili, răspunde pozitiv la nevoile celor defavorizați. Ne dorim să le oferim acestor oameni nu doar o masă caldă pe zi, cât mai ales ajutorul potrivit: o mână întinsă, încurajare și speranță în aceste vremuri grele pentru ei”. (Pr. Gheorghiță Băloi)