Programul catehetic „Împreună pentru copiii noștri” la Reșița

18 January 2019 Off By Herea Darius
Programul catehetic „Împreună pentru copiii noștri” la Reșița

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, programul catehetic „Împreună pentru copiii noștri” adresat copiilor din centrele sociale ale municipiului Reșița a fost reluat printr-o primă activitate desfășurată vineri, 18 ianuarie 2018, la Centrul de zi „Maria” din localitate.

 Activitatea a fost susținută de către părintele Mihai Ciucur – coordonatorul Departamentului de Tineret al eparhiei și al Centrului de Tineret „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” Moniom – alături de voluntari de la ATOR Banatul de Munte. Tema aleasă a fost: „De ce avem nevoie de preoți” și s-a concretizat într-o activitate interactivă, care a îmbinat elementele catehetice prezentate într-un mod atractiv și pe înțelesul copiilor cu jocurile educative propuse de voluntari. „Am considerat că este o temă de interes pentru toate vârstele, atât pentru copii, cât și pentru adulți, pentru că, în contextul societății puternic secularizată de astăzi și chiar al unui anumit curent anticlerical promovat în unele medii, este important ca tinerii și copiii să înțeleagă care este rolul, lucrarea și misiunea preotului în lume”, a precizat părintele inspector Mihai Ciucur.

Tot în cadrul întâlnirii, s-au stabilit, împreună cu beneficiarii și reprezentanții centrului, temele de interes pentru copii și programul activităților pe care voluntarii Centrului de Tineret Moniom le vor desfășura pe parcursul acestui an. Astfel, programul cuprinde atât activități catehetice, cât și ateliere tematice „Mai întâi caracterul”, precum și activități social-filantropice, artistice și, desigur, un program atractiv de jocuri de

echipă. De asemenea, formatorii și voluntarii centrului de la Moniom vor desfășura periodic ateliere pentru părinți, în cadrul proiectului „Școala familiei”, care va debuta printr-o primă astfel de activitate în data de 1 februarie 2019.

 Același tip de activități se vor desfășura și la Centrul de zi ABC din municipiu, în baza unui parteneriat încheiat cu Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Municipiului Reșița.

 „Împreună pentru copiii noștri” este, așadar, un program complex, cu rol de incluziune socială și sprijin în plan material oferit copiilor în risc de abandon școlar și familiilor acestora, dar, mai ales, un program educativ, prin care se urmărește transmiterea unor valori morale și trăsături de caracter pozitive celor peste 50 de copii beneficiari ai celor două centre sociale.

În perspectivă, se intenționează includerea în acest program și altor copii aflați în dificultate de pe raza municipiului, precum și dezvoltarea unui program de taberele sociale, oferite gratuit copiilor în scopul recompensării și a motivării lor superioare în a-și continua studiile, dar și de a cunoaște și însuși valorile Bisericii noastre.

Activitățile sunt derulate pe bază de voluntariat de către echipa de formatori și voluntari a Centrului de Tineret Moniom, coordonată de părintele Mihai Ciucur.