Bucurii de vacanță pentru copiii din comuna Iablanița

3 July 2019 Off By Pavel Canea
Bucurii de vacanță pentru copiii din comuna Iablanița

Peste 30 de copii din cele trei sate aparținătoare comunei Iablanița – Petnic, Globu Craiovei și Iablanița – iau parte, în aceste zile, la activități educative, duhovnicești, cultural-artistice și de divertisment în cadrul programului tematic „Tabăra din Inima Satului”.

Este vorba de copii și tineri cu vârste între 8 și 18 ani care sunt beneficiarii taberei de vară găzduite de comuna Iablanița, prin grija Episcopiei Caransebeșului, alături de partenerii locali: Primăria Iablanița, școala din localitate, precum și parohiile din cele trei sate ale comunei.

Tabăra a fost deschisă marți 2 iulie printr-o slujbă de Te-Deum săvârșită de părintele Mihai Ciucur – coordonatorul programului TDIS, alături de părintele protopop Iosif Frenț și preoții parohi din cele trei sate componente ale comunei Iablanița. La final, au luat cuvântul părintele protopop, care a urat bun venit echipei de voluntari și formatori, primarul comunei Iablanița – domnul Petru Haţegan, precum și părintele Mihai Ciucur – cel care a transmis și cuvântul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Lucian.

Prima zi a taberei a oferit, pe lângă activitățile clasice de intercunoaștere și prezentare, posibilitatea copiilor de a participa la primele ateliere tematice, care au vizat prombleme specifice cu care se confruntă adolescenții din zilele noastre. „În toate taberele din cadrul programului TDIS, acordăm o atenție deosebită identificării problemelor cu care se confruntă tinerii și îi încurajăm să le discute deschis, pentru ca, împreună, să putem găsi soluții de prevenire sau de ieșire din aceste situații dificile. Este vorba de probleme legate de violență și bullying, consumul și depenența de alcool, tutun, droguri și chiar de probleme legate de comportamente sexuale deviante sau de consumul de pornografie. Este vorba de probleme care afectează în mare măsură generația tânără de la vârste tot mai mici și care sunt dezbătute cu sinceritate și inima deschisă în cadrul acestor ateliere. Biserica oferă, în acest fel, un context de împărtășire tuturor acestor probleme, dar și soluții de vindecare și tămăduire sufletească a celor deja afectați de aceste patimi”, a explicat părintele Mihai Ciucur, referindu-se la scopul atelierelor de educație pentru viață și dezvoltare personală organizate în cadrul taberei.

La orele serii, participanții au avut ocazia să adreseze întrebări coordonatorului programului TDIS, acestea fiind tot atâtea șanse oferite tinerilor de a afla „Calea, Adevărul și Viața” – mijloace prin care Biserica le propune să-și trăiască tinerețea frumos, după învățătura Evangheliei lui Hristos.

Pe parcursul umătoarelor zile, copiii și tinerii vor lua parte la ateliere artistice, jocuri și concursuri, seri tematice, precum și la o excursie la obiective turistice și religioase din vecinătate.

Tabăra de la Iablanița este organizată cu ajutorul unei echipe de voluntari proveniți din mai multe zone ale județului, alături de cadre didactice din localitate, coordonați de Anita Radics și Alexandru Vuc, de la Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte.