Zile de bucurie pentru copiii din Marga și Poiana Buchin

1 July 2019 Off By Pavel Canea
Zile de bucurie pentru copiii din Marga și Poiana Buchin

Aproximativ 80 de copii și tineri din parohiile Marga și Poiana Buchin din Protopopiatul Caransebeș petrec, începând de luni 1 iulie 2019 și până la finele acestei săptămâni, zile de neuitat în satele lor, în cadrul programului educațional ”Tabăra din Inima Satului” organizat de Episcopia Caransebeșului, alături de mai mulți parteneri locali.

Biserica parohială din Marga a găzduit, în dimineața zilei de 1 iulie, deschiderea festivă a taberei, printr-o slujbă de Te-Deum oficiată de părintele protopop Florin Ciucur, alături de părintele Mihai Ciucur – de la Departamentul de tineret al eparhiei și de părintele paroh Viorel Daia. La finalul slujbei, au fost transmise mesaje din partea părintelui protopop – care a transmis cuvântul Preasfințitului Părinte Lucian și i-a încurajat pe copii să fructifice la maxim zilele pe care le vor petrece în tabără, precum și din partea părintelui inspector – care a prezentat programul taberei și echipa de voluntari sosită la Marga. Au transmis, de asemenea, cuvinte de bun venit doamna Floarea Toader – directorul școlii din localitate, domnul Lucian Barbescu – viceprimarul comunei, precum și părintele paroh.

Cei 23 de copii care participă în tabăra de la Marga vor lua parte, în perioada 1-5 iulie, la o serie de activități educative specifice vârstei – ateliere de dezvoltare personală, educație pentru viață, seri tematice și ateliere artistice. De asemenea, copii vor  participa la numeroase jocuri și concursuri, lucru în echipă, drumeții și excursii la obiectivele aflate în proximitate. În prima seară a taberei copiii au avut luat parte la un dialog pe teme duhovnicești, avându-l în mijlocul lor pe părintele Mihai Ciucur, care a răspuns întrebărilor lor și i-a îndemnat să se bucure din plin de bucuriile din anii copilăriei.

Activitățile de la Marga sunt propuse de o echipă de voluntari coordonată de Alexandra Crîsta de la Centrul de Tineret Moniom și Andra Jurca – secretar al ATOR Banatul de Munte, alături de cadre didactice și alți tineri din Caransebeș, Reșița, dar și din localitate.

Și la Poiana Buchin, parohie situată în vecinătatea Caranebeșului, ziua de luni, 1 iulie a marcat debutul taberei din inima satului, care se desfășoară până sâmbătă 6 iulie. Aproape 50 de copii și tineri din parohie au participat la Sfânta Liturghie oficiată în biserica parohială de către părintele paroh Alexandru Mihăescu și, mai apoi, la o slujbă de Te-Deum oficiată de părintele protopop Florin Ciucur, alături de părintele Mihai Ciucur. În cuvântul de final, părintele protopop a îndemnat copiii și părinții prezenți să primească tabăra din satul lor cu inima deschisă și a transmis cuvântul de binecuvântare din partea Părintelui episcop Lucian.

Și la Poiana Buchin, copiii vor participa la ateliere educaționale, artistice, seri tematice și dialoguri duhonicești, precum și la excursii tematice și drumeții. Tabăra este coordonată de Georgaina Ciucur – formator în cadrul programului TDIS, alături de o echipă de tineri voluntari din Reșița, Oravița și Caransebeș. În prima zi, copiii au participat la primele ateliere de jocuri, precum și la un ateiler de dezvoltare personală, menit să îi ajute să își depășească problemele de exprimare și relaționare și să consolideze grupul numeros de particianți.

Ambele tabere sunt desfășurate în parteneriat cu primăriile, școlile și parohile din cele două localități și își propun să ofere copiilor din mediul rural posibilitatea participării la activități dintre cele mai diverse, care să îi ajute să se dezvolte atât în plan spiritual, cât și personal.  De asemenea, taberele își propun valorizarea zestrei spirituale, patriomniale și folclorice din satele Banatului de Munte.

Cele două tabere se defășoară cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și fac parte din programul educațional ”Tabăra din Inima Satului”, program dedicat Anului Omagial al satului românesc în Patriarhia Română.