Tineri din Banatul de Munte la ITO 2019 Craiova

10 September 2019 Off By Herea Darius
Tineri din Banatul de Munte la ITO 2019 Craiova

O delegație de 45 de tineri de pe tot cuprinsul Eparhiei Caransebeșului a participat la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși desfășurată în perioada 5-8 septembrie la Craiova. Tradiționala manifestare, ajunsă deja la a 6-a ediție, a reunit peste 3000 de tineri din toată lumea în cetatea Băniei sub tema „Cu toții suntem un Potir! Credință, Nădejde și Dragoste”.

Grupul de tineri din Banatul de Munte a pornit la drum joi dimineața, iar primul lor popas a fost la Crucea-monument de la Domașnea unde participanții și preoții însoțitori au cerut binecuvântarea lui Dumnezeu pentru drumul și evenimentul care îi aștepta. În aceeași seară, după ajungerea la Craiova, tinerii au luat parte la festivitatea de deschidere a reuniunii, în cadrul căreia trei dintre liderii ATOR Banatul de Munte – Anita Radics, Alexandru Vuc și Anastasia Chereș – au prezentat grupul eparhiei în fața ierarhilor, autorităților și celorlaltor mii de tineri prezenți. În cadrul acestei festivități, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat un cuvânt de încurajare și binecuvântare la ceas aniversar adresat participanților. Un alt moment emoționant din programul primei seri a fost intonarea Imnului de Stat al României și a Imnului #ITO2019.

În a doua zi a evenimentului, după participarea la Sfânta Liturghie oficiată la Biserica „Sfânta Treime” Știrbei din Craiova, cei 45 de participanți bănățeni au dezbătut alături de ceilalți delegați subiecte actuale și de interes pentru Biserică și tineretul ortodox. Subiectele dezbaterilor au fost variate, atingând noțiuni precum tânărul în secolul 21, implicarea activă în viața comunității parohiale și actualitatea participării la slujbele bisericești. În aceeași zi, imediat după prânz, tinerii s-au bucurat de conferința „Unitatea în Duh şi Adevăr. Credinţă, Nădejde, Dragoste” susținută de ÎPS Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, desfășurată la Sala Polivalentă din oraș. În cadrul conferinței, tinerii au avut ocazia de a adresa întrebări chiriarhului locului.

Programul celei de-a doua zile a continuat cu un alt moment emoționant și așteptat de toată lumea – tradiționala Procesiune a Tinereții. Ca în fiecare an, tinerii participanți au mărșăluit pe străzile orașului gazdă intonând cântece bisericești, patriotice și populare, scandând numele județelor din care vin, dar și mărturisind împreună prin rugăciune. Pe tot parcursul procesiunii, tinerii ortodocși au fost întâmpinați cu zâmbete și bucurie de către localnici care i-au privit sau chiar s-au alăturat marșului. Seara s-a încheiat cu un concert de muzică populară specifică zonei Olteniei, în cadrul căruia interpreți renumiți au prezentat, prin momente artistice, tradițiile și obiceiurile locale de nuntă.

Cea de-a treia zi a început cu Sfânta Liturghie la aceeași biserică. După bucuria rugăciunii, după-amiaza a fost dedicată vizitării atracțiilor locale ale Craiovei – Parcul Romanescu, Catedrala Mitropolitană, Catedrala Madona Dudu sau diferite muzee s-au regăsit pe lista obiectivelor vizitate de tinerii bănățeni. În seara aceleiași zile, participanții s-au bucurat de un concert de muzică ușoară în cadrul căruia au interpretat Paula Seling și trupa italiană Piazza Viva.

Ultima zi a fost una specială, centrul activităților mutându-se din Craiova în micul sat doljean Maglavit, unde tinerii au luat parte la târnosirea bisericii Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” și la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a subliniat nevoia de repere în viața tinerilor ortodocși, dar și importanța focusului pe frumusețea veșnică, în detrimentul unei frumuseți vremelnice. Imediat după Sfânta Liturghie, în cadrul festivității de final a ITO2019, delegația gazdă a Arhiepiscopiei Craiovei a predat torța întâlnirii delegației Arhiepiscopiei Timișoarei, organizatori ai ITO2020.

  „Delegația  care a reprezentat în acest an Episcopia Caransebeșului la ITO, a fost alcătuită aproape integral din tineri care s-au implicat în calitate de voluntari în programul TDIS, participarea lor venind ca o recompensă pentru efortul pe care ei l-au depus pe toată perioada verii. Acest lucru s-a resimțit vizibil, grupul fiind unul foarte unitar, cu un comportament ireproșabil, format din tineri conștienți de rolul și misiunea lor în Biserică. De altfel, la fel ca și în alți ani, delegația eparhiei noastre a fost remarcată și la acest eveniment prin entuziasmul cu care au mărturisit, prin cuvânt, fapte și comportament, atât credința, cât și tradițiile și obiceiurile din Banatul de Munte. Suntem, deci, recunoscători lui Dumnezeu și ierarhului nostru pentru că am reușit să alcătuim acest grup de tineri – ATOR Banatul de Munte  – tineri care iubesc Biserica și își trăiesc anii tinereții în curăție și ascultare de glasul Evangheliei lui Hristos”, a precizat părintele Mihai Ciucur – coordonatorul delegației noastre la ITO Craiova 2019.

         Mărturii ale tinerilor participanți

Tinerii bănățeni s-au bucurat și în acest an în mod deosebit de șansa participării la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși, iar ca dovadă stau propriile lor mărturii.

„Consider că Întâlnirea internațională a Tinerilor Ortodocși a fost un bun prilej de a socializa cu alți tineri și de a ne cunoaște mult mai bine. Mă bucur că am reușit să particip și de această dată, aflându-mă la al treilea an consecutiv. Cred că punctul culminant al întâlnirii noastre a fost Procesiunea Tinereții, unde, pe străzile Băniei, am mărturisit cu toții credința cea adevărată prin cântecele bisericești, dar și iubirea față de țara noastră și de strămoșii noștri prin cântece patriotice”, a spus Nadia Popescu, participantă din Oravița.

Andra Berbentia, coordonatoarea ATOR Valea Almăjului, mărturisește, la rândul ei: „Hristos în mijlocul nostru! Prima mea experiența ITO a fost cu totul specială. M-am simțit importantă pentru această țară, pentru ortodoxie. În cele patru zile petrecute la Craiova am învățat foarte multe valori necesare în viață, printre ele regăsindu-se iubirea, unitatea, sacrificiul, fericirea, strădania si perseverența. Pot spune ca delegația în care m-am aflat, cea a Episcopiei Caransebeșului, a fost cu adevărat la înălțime. Cine a mai cântat așa de frumos și din suflet ca și tinerii atoriști din Banat și care alții au mai făcut o atmosferă excepțională în inima Olteniei? Așadar, îți mulțumesc ITO Craiova 2019 pentru fiecare clipă de neuitat, pentru că am cunoscut oameni cu adevărat speciali și că am simțit cu toți harul Lui Dumnezeu care a coborât cu adevărat peste noi.”

Prezent pentru prima dată la un astfel de eveniment, tânărul Petru Muntian din Verendin a mărturisită că „participarea la ITO m-a făcut să îmi doresc să mă implic mai mult în activitățile derulate de Biserică, deoarece am putut descoperi cum noi, ca și tineri, ne putem simți bine împreună în dragostea lui Hristos”.

  „Anul acesta ITO ne-a unit mai mult și ne-a umplut sufletele de bucurie. Am simțit unitatea, nădejdea și iubirea, fără de care nu putem trăi în și cu Hristos. Momentul în care am simțit că mărturisim a fost procesiunea, unul dintre cele mai emoționante momente din programul ITO. Atâția tineri luminoși ne-am întâlnit și anul acesta la Craiova, pentru a arăta țării noastre că noi suntem speranța vie, că tradiția și nădejdea noastră nu vor muri, iar prin împărtășirea cu Sfintele Taine ne-am întărit și L-am mărturisit pe Hristos”, spune Anastasia Chereș, președintele ATOR Caransebeș.

Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși Craiova s-a desfășurat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a avut ca temă principală „Cu toții suntem un Potir! Credință, Nădejde și Dragoste”. (George Lăpădat)