Bilanț și continuitate în misiunea cu tinerii din Episcopia Caransebeșului

3 February 2021 Off By Pavel Canea
Bilanț și continuitate în misiunea cu tinerii din Episcopia Caransebeșului

În Sala de Festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului Eparhial din Caransebeș a avut loc marți, 2 februarie, la Praznicul Întâmpinării Domnului, Reuniunea Centrelor de tineret din Episcopia Caransebeșului.

La eveniment au luat parte delegații compuse din tineri, preoți și profesori coordonatori de la cele 16 centre catehetice și de tineret, precum și reprezentanți ai Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, alături de reprezentanții Sectorului social-filantropic, misionar și activități cu tineretul al eparhiei.

În deschidere, după rugăciunea de binecuvântare, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a decernat diplome omagiale cu medalie din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru 7 preoți ce s-au remarcat în toate activitățile desfășurate cu tinerii și copiii în anul 2020. Părintele Episcop Lucian a oferit celor 7 preoți „Diploma omagială 2020” și „Medalia Anului omagial al pastorației părinților și copiilor în Patriarhia Română”, semnate de Preafericitul Patriarh Daniel.

„Părinții noștri vrednici din Eparhia Caransebeșului, în frunte cu părintele consilier Gabriel Gozman și cu părintele inspector Mihai Ciucur au primit, la recomandarea noastră, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel aceste diplome și medalii pentru că s-au evidențiat în lucrarea lor într-un an complicat, dar totuși cu foarte multe activități în sfera pastorației copiilor și părinților. Centrele de tineret de la Moniom, Oravița, Moldova Nouă și Anina au fost premiate de Părintele Patriarh și de aceea se cuvine să-i mulțumim întâistătătorului Bisericii noastre pentru permanenta purtare de grijă față de toate eparhiile din cadrul Patriarhiei Române și față de toți preoții care într-adevăr se jertfesc și slujesc cu timp și fără timp în Altarul Bisericii dreptmăritoare, dar și în comunitățile pe care le păstoresc cu mult drag”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.  

Evenimentul a avut dublu rol și anume: a fost un moment de bilanț al activităților cu tinerii din anul 2020 pe de o parte, dar și de planificare a activităților din acest an, pe de altă parte.

În prima parte a întâlnirii au fost transmise scurte mesaje din partea delegațiilor participante, în paralel fiind vizionate colaje cu fotografii de la principalele activități derulate în centre în anul 2020.

A urmat prezentarea unui material video care a ilustrat retrospectiva activităților derulate de ATOR Banatul de Munte în anul 2020 și mesajul transmis celor prezenți de către voluntarii asociației.

Manifestarea a cuprins și un scurt moment artistic, în continuarea căruia părintele Mihai Ciucur, inspector în cadrul Departamentului de tineret al Episcopiei Caransebeșului, a expus principalele proiecte ale departamentului pentru anul 2021 și a prezentat Concursul Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni”.

În cuvântul de final, Preasfințitului Părinte Lucian a felicitat reprezentanții tuturor centrelor catehetice și de tineret din eparhie pentru activitățile din anul care a trecu și a transmis, de asemenea, un cuvânt de recunoștință și felicitare tinerilor de la ATOR Banatul de Munte, care s-au evidențiat prin organizarea unor campanii umanitare de mare anvergură la nivel eparhial, în anul 2020. Este vorba de campaniile umanitare ”Mâinile Bucuriei” și ”Ghetuțele lui Moș Nicolae”, campanii care, împreună au însemnat ajutoare pentru un număr de peste 1.300 de beneficiari de toate vârstele, valoarea acestora apropiindu-se de cifra de 200.000 lei.

După mesajul de final, Părintele Episcop le-a oferit cărți, icoane și alte daruri celor aproximativ 50 de tineri participanți la acest eveniment, organizat în contextul Zilei Mondiale a Tineretului Ortodox, 2 februarie.

În finalul manifestării, toți cei prezenți au vizitat și Colecția Muzeală „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului.