Sesiuni de formare a voluntarilor TDIS în Episcopia Caransebeșului

14 June 2021 Off By Herea Darius
Sesiuni de formare a voluntarilor TDIS în Episcopia Caransebeșului

În această perioadă, au avut loc mai multe sesiuni de formare a voluntarilor care vor participa la programul eparhial „Împreună pentru copiii noștri”, derulate de către Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului. 

Este vorba de o rețea de aproximativ 90 de tineri voluntari – membri ai ATOR Banatul de Munte, care vor desfășura ateliere educaționale, cultural-artistice și cu caracter duhovnicesc în vara acestui an în cadrul tradiționalelor tabere în comunitate, intitulate „Tabăra din Inima Satului” (pentru localitățile rurale) și „Tabăra din Inima Familiei” (pentru orașe).

Sesiunile de formare, organizate cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, au avut loc pe parcursul mai multor săptămâni, desfășurându-se atât în format fizic – la Centrul de Tineret Moniom și la Centrul de Tineret „Sf. Ier. Nicolae” Măureni – dar și online, cu ajutorul platformelor de comunicare. Atelierele de formare s-au desfășurat separat, pentru fiecare atelier în parte, sub coordonarea formatorilor și asistenților de formare care au dobândit experiență în anii anteriori. „Lucrătorii de tineret  care activează în cadrul Departamentului nostru de tineret, alături de alți formatori voluntari cu experiență, au gândit și desfășurat formările pentru fiecare atelier în parte sub forma a 3-5 module, desfășurate atât fizic, cât și online, reușind astfel să asigure atât livrarea informațiilor și a tehnicilor de lucru din conceptul TDIS, cât și repartizarea sarcinilor și împărțirea voluntarilor pe tabere”, a precizat părintele Mihai Ciucur, coordonatorul programului.

Astfel, Centrul de Tineret Moniom a găzduit sesiunile de lucru pentru atelierele de jocuri, concursuri și seri tematice (desfășurate la sfârșitul lunii mai), pe cele de la atelierele de Dezvoltare personală, comunicare și lucru în echipă (desfășurate în data de 5 iunie), precum și formarea pentru atelierul de dezvoltare personală (desfășurată sîmbătă 12 iunie 2021).

La nou înființatul centru de tineret de la Măureni au avut loc sesiunile de formare a voluntarilor de la atelierele artistice și la cele duhovnicești, activități care au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute.

Toate activitățile de formare au debutat prin slujbe de binecuvântare oficiate de către coordonatorii celor două centre de tineret, iar în cadrul întâlnirilor formatorii au înmânat tricourile de voluntari membrilor echipei fiecărui atelier în parte.

Prezentă la atelierul de Educație pentru viață desfășurat la Moniom, Alexandra Nadanne – coordonatore a două centre de consiliere și sprijin din capitală și unul dintre fondatorii programului TDIS – a mărturisti că „reîntâlnirea cu formatorii și voluntarii TDIS a fost o mare bucurie”, subliniind faptul că „atelierele de educație pentru viață vor fi un sprijin concret pentru sute de adolescenți și tineri din taberele organizate și în acest an în județul Caraș-Severin”.

În cadrul programului catehetic „Împreună pentru copiii noștri”, cu binecuvântarea chiriarhului locului și cu sprijinul partenerilor locali (autorități locale, școli și parohii), în perioada 26 iunie – 10 septembrie 2021 se vor desfășura 12 tabere educaționale în 10 comune și 2 orașe din județul  Caraș-Severin, la care vor participa aproximativ 470 de copii și tineri cu vârste între 6 și 18 ani din peste 20 de parohii de pe întreg cuprinsul Episcopiei Caransebeșului.