Pelerinaj la mănăstirea Arnota – sau „Acasă”

14 February 2022 Off By Herea Darius
Pelerinaj la mănăstirea Arnota – sau „Acasă”

În perioada 10-12 februarie, aproximativ 20 de tineri, membri ai Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, au participat la un pelerinaj organizat de către Sectorul de Pelerinaje, excursii și drumeți al asociației. Pelerinajul a avut ca și destinație principală mănăstirea Arnota, dar și alte mănăstiri din zona Nordului Olteniei.

Prima zi a început la troița de la intrarea în comuna Marga, acolo unde, împreună cu părintele Mihai Ciucur, tinerii s-au rugat, cerându-i lui Dumnezeu să trimită binecuvântarea Sa peste acest pelerinaj. În drum spre mănăstirea Arnota, pelerinii au poposit, pentru scurt timp, la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, de la mănăstirea Lainici, cât și la moaștele Sfântului Cuvios Irodion.

A doua zi a pelerinajului i-a găsit pe tineri împreună, la Sfânta Liturghie, în locul pe care l-au numit acasă – mănăstirea Arnota. După aceste clipe pline de rugăciune profundă, au avut onoarea și bucuria de a purta un dialog cu maica stareță, monahia Ambrozia, de la care au învățat că, atât prin comportament, cât și prin fapte, trebuie să fie drepți, curați, în fața lui Hristos, bucurându-se de frumusețea tinereții ortodoxe pe care Acesta le-a dăruit-o. În a doua parte a zilei, tinerii pelerini au vizitat unele dintre cele mai vechi mănăstiri din Nordul Olteniei: Govora, Dintr-un Lemn și Surpatele – acestea fiind încărcate cu multă istorie, toate fiind ctitorii voievodale și brâncovenești.

În cea de-a treia zi a pelerinajului, Sfânta Liturghie a fost slujită de către părintele Mihai Ciucur, iar răspunsurile la strană au fost date de către tinerii atoriști. După slujbă și agapa oferită de mănăstire, tinerii au vizitat mănăstirea Bistrița, poposind pentru câteva minute la racla cu sfintele moaște ale Sfântului Grigorie Decapolitul, dar și mănăstirea Hurezi – ctitorie brâncovenească, acolo unde au cântat Balada lui Constantin Brâncoveanu. Devenind deja o tradiție atunci când străbat drumul spre casă, ultima mănăstire la care s-au închinat tinerii atoriști a fost mănăstirea Polovragi, loc unde pacea și liniștea sălășluiesc în inimile tuturor celor care ajung aici. Ca și ultim popas, a fost ales un loc simbolic pentru români, și nu numai – Coloana Infinitului, creație a lui Brâncuși.

Gânduri și mărturii de suflet ale pelerinilor

 „Mi-am propus, în calitate de îndrumător duhovnicesc al asociației, să ofer tinerilor pelerini contexte atât de rugăciune, dar și de dialog și împărtășire în planul cunoașterii lui Dumnezeu. De aceea, am pus în prim plan participarea la sfintele slujbe și dialogul duhovnicesc, completate în mod fericit cu vizitarea unor mănăstiri istorice, bogate în odoare sfinte – icoane făcătoare de minuni și sfinte moaște – care au avut darul să ofere tinerilor șansa unei înțelegeri mai ample și mai profunde a credinței ortodoxe.

În contextul celor de mai sus, sunt de părere că pelerinajul în sine a fost unul foarte folositor, celor aflați la început de drum oferindu-le perspectiva și direcția corectă pentru tinerețea lor, iar celor mai experimentați șansa de a se întări în convingerea că merită să lupți pentru a ieși din tiparele acestei lumi, având în centru modelul hristic al Mântuitorului, dar și nenumăratele exemple de sfinți și viteji ostași ai Ortodoxiei de pe aceste meleaguri”. – a mărturisit părintele nostru, Mihai Ciucur

„M-am bucurat mult de pelerinajul la Arnota, loc devenit acasă pentru mine și, sunt sigur, pentru toți ceilalți tineri care au gustat din dragostea și tihna locului. Închinarea la celelalte mănăstiri, Liturghiile, Paraclisul și Acatistul, precum și simplul timp petrecut împreună cu ceilalți au fost hrană pentru suflet și au venit exact când aveam nevoie mai mare. E mereu revigorant și redătător de nădejde să ajung în acele locuri. Cea mai mare bucurie a fost să văd cum Arnota îi vrăjește, vizibil și real, și pe cei care au ajuns, de data asta, pentru prima dată acolo.

„Nu pot să nu întreb – când mai mergem?” – mărturisește tânărul George Lăpădat din Reșița.

„Mi-a plăcut foarte mult acest pelerinaj, am avut parte de 3 zile frumoase, liniștite, în care am aflat lucruri noi și m-am rugat mai mult. De asemenea, mi-a plăcut și dialogul cu maica stareță, deoarece m-a impresionat căldura cu care ne-a vorbit.” – mărturisește Antonia Ciucur din Caransebeș.

„Acest pelerinaj, pentru mine personal, a fost unul de suflet. Pe lângă faptul că am legat si strâns prietenii, am reușit să întăresc legătura cu Iisus. De asemenea, mi-a deschis ochii asupra unor perspective și m-a ajutat să mă întregesc. Voi purta acest loc în suflet, pentru veșnicie.” – ne spune Ioana Drăgoi din Caransebeș

Pelerinajul s-a desfășurat cu binecuvântarea Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, și face parte din noua agendă structurată de către Departamentul de Pelerinaje din cadrul Sectorului Pelerinaje, excursii și drumeți al ATOR Banatul de Munte. (Anamaria Iovu )