Pregătiri pentru organizarea Marșului pentru Viață la Reșița

22 March 2022 Off By Pavel Canea
Pregătiri pentru organizarea Marșului pentru Viață la Reșița

Vineri, 18 martie 2022, la Reșița a avut loc o întâlnire de lucru cu preoții din localitate în vederea organizări „Marșului pentru viață”, ediția 2022.  Întâlnirea a fost prezidată de părintele Mihai Ciucur, inspector social și pentru activități cu tineretul al Episcopiei Caransebeșului, care a adus la cunoștință modul în care se va organiza acest eveniment civic în municipiul reședință de județ. La întâlnirea de lucru au participat părintele Gheorghe Șuveți – protopopul Reșiței, preoții de la cele 8 parohii reșițene, precum și doamna prof. univ. dr. Lavinia Popp, din partea Centrului Universitar ”Babeș Bolyai” Reșița, Facultatea de Asistență Socială.

Marșul pentru viață de anul acesta are tema: „Egalitate, echitate și sprijin – din prima secundă și întreaga viață.” și va avea loc în data de 26 martie 2022 în Reșița, de la ora 12:00, pe traseul: Protopopiatul Ortodox Român – Centru Civic – Centrul Universitar „Babeș Bolyai” din Reșița

Acțiunea va debuta la Protopopiatul Ortodox din Reșița, în fața bisericii „Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș”, cu un scurt moment de rugăciune, după care marșul va continua spre Centrul Civic, unde vor fi susținute alocuțiuni din partea organizatorilor, dar și din partea partenerilor. După acest moment se va pleca spre Centrul Universitar „Babeș Bolyai” din Reșița, pe Bulevardul Revoluția din Decembrie, urmând ca în curtea interioară a universității reșițene să aibă loc ateliere și jocuri pentru copii.

Marșul pentru viață este organizat de Episcopia Caransebeșului și Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, cu sprijinul Primăriei Reșița, în parteneriat cu Protopopiatul Ortodox Român, Centrul Universitar „Babeș Bolyai” din Reșița, Colegiul Național al Asistentilor Sociali, Filiala Caraș – Severin, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin și Liga Studenților din cadrul CUBB Reșița.

De asemenea, în cursul zilei de duminică 20 martie,  două echipe de voluntari de la ATOR Banatul de Munte au împărțit pliante cu invitații la marș, atât în parcurile din municipiu, cât și în biserici, la finalul Sfintei Liturghii.

 Prin ediția de anul acesta, organizatorii își propun că toți cei care vor vedea, vor interacționa și vor participa la marș să înțeleagă mult mai bine atât mesajul lui, cât și scopul acțiunilor pro-viață în general: conștientizarea deplinei umanități a copiilor nenăscuți și a nevoii de a sprijini femeile în criză de sarcină, pentru ca acestea să-și poată naște copiii. Este vorba, de asemenea, despre egalitatea de șanse a femeilor însărcinate aflate în diferite situații dificile și a copiilor nenăscuți ai acestora. În acest sens a fost construită o identitate vizuală unitară la nivel național prin care să poată fi comunicat mult mai clar și bine mesajul cauzei pe care marșul își propune să o susțină.

Tema Marșului pentru viață din acest an este o invitație la a fi sinceri cu noi înșine și la a ne întreba: Cât ne pasă de femeile în criză de sarcină și cât le ajutăm concret, într-o societate în care egalitatea /și echitatea sunt idealuri publice? Mai mult, să facem un exercițiu de imaginație și să ne gândim cum ar fi fost dacă propria noastră viață era supusă alegerii de a ne naște? Fiecare copil e un dar către lume, pe care suntem chemați să îl ocrotim, sprijinind mama care îl poartă!        Din acest motiv te invităm să susții viața, să o protejăm prin toate activitățile planificate în Luna pentru viață care se vor realiza cu respectarea normelor sanitare în vigoare, se arată în comunicatul la nivel central al evenimentului, organizat la inițiativa Asociației Studenți pentru Viață și Asociația România pentru Viață din București.

În Eparhia Caransebeșului, și în acest an, Reșița este singurul oraș unde se desfășoară Marșul pentru Viață, evenimentul având loc cu binecuvâtarea și participarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.