Festivitate de premiere pentru tineri la Centrul Eparhial din Caransebeș

12 May 2022 Off By Pavel Canea
Festivitate de premiere pentru tineri la Centrul Eparhial din Caransebeș

Sala de Festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeșului a găzduit miercuri, 11 mai, evenimentul dedicat premierei Concursului Național Catehetic al Patriarhiei Române, „Rugăciunea în viața mea”, etapa eparhială.

Desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, festivitatea de premiere a reunit, la Caransebeș, zece grupuri catehetice, din protopopiatele Moldova Nouă și Reșița, care au participat la acest concurs, calificându-se la etapa județeană de jurizare a portofoliilor înscrise. Cele zece grupe catehetice au fost alcătuite din câte trei reprezentanți ai fiecărei echipe de copii, alături de preoții și profesorii de religie însoțitori și coordonatori pe drumul acestui proiect.

Festivitatea de premiere a debutat cu un moment de rugăciune, urmat de intonarea unor cântece pentru copii, în tematica primăverii și a gingășiei copilăriei, de către Corul „Pui de cer” al Centrului de Tineret din Moniom. În cele ce au urmat, părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, a prezentat o situație a programului, a parohiilor înscrise, precum și a modului de desfășurare a acestui concurs, în Eparhia Banatului de Munte, urmând ca, după aceasta, să fie vizionat un material de prezentare generală a proiectului, în fiecare parohie înscrisă, conținând imagini și cadre de la susținerea catehezelor, realizarea creațiilor artistice, dialogurilor duhovnicești, serbărilor și a celorlalte momente gândite de către fiecare grupă catehetică în parte.

În cadrul programului au fost inserate, de asemenea, scurte momente artistice, susținute de către reprezentanți ai Centrului de Tineret „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” Moniom, Centrului de Tineret „Sf. M. Mc. Gheorghe” Moldova Nouă și ai Centrului de Tineret „Sf. Ierarh Nicolae” din Măureni. În cadrul evenimentului au fost citite, totodată, o parte din creațiile literare ale tinerilor și copiilor, realizate prin acest proiect, și care au constat în poezii, rugăciuni și eseuri pe teme religioase și din trăirile lor proprii.

La finalul momentului festiv, Preasfințitul Părinte Lucian a premiat fiecare din cele zece grupe catehetice prezente, desemnând, de asemenea, câștigătorii locului întâi ai acestui proiect, care vor reprezenta eparhia noastră la București, în perioada 20-21 mai, unde vor fi premiați de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de alte grupe catehetice din întreaga țară. Astfel, câștigătorii din acest an, ai acestui concurs, sunt tinerii de la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” Măureni, care fac parte și din Centrul de Tineret „Sf. Ierarh Nicolae” din Măureni. Fiecare din cele zece grupe catehetice prezente a primit, din partea ierarhului, răsplată pentru munca depusă în cadrul acestui proiect, constând în plachete și cărți de rugăciuni, cărți cu jocuri, de istorie, enciclopedii și multe altele, care îi vor ajuta pe fiecare, pe mai departe, în continuarea activității cu copiii de la nivelul fiecărei parohii.

La finalul evenimentului, Preasfințitul Părinte Lucian a transmis mesajul de felicitare, de binecuvântare și de încurajare în continuarea misiunii și a lucrării începute cu tinerii și copiii din Banatul de Munte, evidențiind că aceștia sunt o prioritate pentru Biserica din Caraș-Severin.

Programul Național al Patriarhiei Române, „Hristos împărtășit copiilor”, se află la cea de-a 15-a ediție de desfășurare, acesta reunind anual, sub umbrela creativă și întăritoare în credință a aceluiași concurs, mii de copii și tineri din întreaga țară.

În Episcopia Caransebeșului, în acest an, concursul cu tema „Rugăciunea în viața mea” s-a desfășurat în perioada decembrie 2021 – aprilie 2022, de acesta beneficiind un număr de aproximativ 300 de copii și tineri din întreg Banatul de Munte. „Ca urmare a acestor activități, susținute prin programul patriarhal, în data de 24 mai 2022, coordonatorii tuturor grupelor catehetice înscrise în proiect sunt invitați la un training dedicat cateheților, susținut la Caransebeș de către un specialist în lucrarea cu tinerii la nivel național, în folosul pregătirii mai temeinice și a dobândirii de experiență a lucrătorilor cu tinerii și copiii în Biserica din eparhia noastră, pentru a fi în pas cu nevoile, așteptările și gândirea acestora. Trainingul catehetic se va desfășura cu binecuvântarea și participarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian.