Training catehetic la Caransebeș

24 May 2022 Off By Herea Darius
Training catehetic la Caransebeș

Marți, 24 mai, la Caransebeș a fost organizat primul training catehetic, intitulat „Cuvinte nerisipite, misiuni îndeplinite”, dedicat pregătirii și formării preoților coordonatori ai centrelor catehetice și de tineret din Eparhia Banatului de Munte, în vederea înțelegerii și apropierii mai eficiente de tânăra generație din zilele noastre.

Programul de formare a reunit un număr de 42 de preoți din Protopopiatele Caransebeș, Reșița, Moldova Nouă și Băile Herculane, care sunt implicați în structura activității cu tinerii și copiii a Bisericii din Caraș-Severin. Trainingul a fost susținut de către Bianca Elena Matei, psihotraumatolog și director executiv al Centrului educațional „Orthopraxis” din Alba Iulia, alături de Dana Bates, inițiatorul Fundației „Noi Orizonturi” din Cluj-Napoca, o fundație care a dobândit o experiență de peste 20 de ani în domeniul educației nonformale cu tinerii, copiii și adulții din România și de peste hotare.

Organizat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, prin Departamentul misionar și de activități cu tineretul, programul trainingului a inclus, inițial, o parte de prezentare a scopului trainingului, urmată de un exercițiu de autocunoaștere și intercunoaștere a preoților participanți. Ulterior, preoții au fost invitați să ia parte la un alt exercițiu important, care a vizat identificarea problemelor referitoare la credincioși – copii, tineri și adulți – din parohia fiecăruia dintre cei prezenți, menționând posibilele cauze, dar și unde ar putea duce problemele, dacă acestea nu vor fi rezolvate. În același timp, participanții la training au propus și o serie de soluții la problemele identificate, fiecare caz fiind discutat, în cele din urmă, cu formatorul și coordonatorul trainingului, pentru a oferi sprijin și sfat specializat.

Acest training fiind organizat în folosul apropierii și înțelegerii mai bune a copiilor și tinerilor din parohii, de către preoții lor, una dintre cele mai importante îndemnuri și sarcini pe care aceștia le-au primit, de la coordonatorul trainingului, a fost ca fiecare dintre cei prezenți să gândească un plan de activitate, dedicat copiilor, tinerilor, dar și părinților acestora, pe o perioadă de 7 luni, până la finele acestui an civil.

Trainingul catehetic „Cuvinte nerisipite, misiuni îndeplinite” face parte din strategia misiunii Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, de intensificare a activității Bisericii cu tinerii și copiii de la nivelul fiecărei parohii. Acest training este primul dintr-o serie de mai multe formări care vor fi desfășurate, în Eparhia Banatului de Munte, în scopul pregătirii preoților tineri, a teologilor și tinerilor voluntari în lucrarea și catehizarea copiilor și a tinerilor, dar și în folosul pregătirii mai temeinice a preoților cu experiență, care manifestă în mod deschis dorința de a rămâne conectați cu schimbările, nevoile și dorințele tinerelor generații, atât din parohiile rurale, cât și din parohiile urbane.