Programul de tabere TDIS a fost reluat în Episcopia Caransebeșului

17 August 2022 Off By Herea Darius
Programul de tabere TDIS a fost reluat în Episcopia Caransebeșului

Cel mai mare program de tabere din județul Caraș-Severin a fost reluat săptămâna aceasta, prin organizarea primelor două tabere din cea de-a doua parte a verii, în localitățile Marga, Grădinari și Greoni, acolo unde peste 90 de copii și tineri participă la activitățile specifice din cadrul programului eparhial „Împreună pentru copiii noștri”.

Tabăra de la Marga, aflată deja la cea de-a treia ediție, a debutat marți 16 august cu o slujbă de Te Deum săvârșită în biserca parohială de către părintele inspector Mihai Ciucur, coordonatorul programului și al Departamentului de Tineret al eparhiei, alături de părintele paroh Viorel Daia. La festivitatea de deschidere au luat parte cei 30 de copii din comunitate, beneficiari ai taberei, reprezentanți ai autorităților locale și au școlii, părinți ai copiilor, precum și tinerii de la ATOR Banatul de Munte, care au dat și răspunsurile la strană. În cadrul momentului festiv, tânărul Lucian Barbescu din localitatea gazdă a fost promovat în cadrul proiectului TDIS, primind rolul de Formator junior, pentru activitatea foarte intensă și susținută desfășurată în ultimii trei ani. Activitățile de la Marga sunt implementate de către o echipă de voluntari sosiți din mai multe localități ale județului, dar și din Marga, echipă coordonată de Georgiana Ciucur – consilier de dezvoltare personală în cadrul Centrului de Tineret Zăgujeni, prin intermediul căruia copiii din Marga participă la mai multe activități de educație non-formală cu caracter social și educativ. Pe parcursul acestei săptămâni, copiii iau parte la activități educative, catehetice, și recreative, pe modelul conceptului TDIS, cel care stă la baza organizării taberelor în comunitate. Pentru ziua de vineri este programată Sfânta Liturghie pentru participanții la tabără, iar sâmbătă 20 august, în ultima zi, toți participanții vor pleca într-o excursie oferită de către organizatori.

Și pe Valea Carașului, în localitățile Greoni și Grădinari, aproximativ 60 de copii din cele două parohii participă, începând de miercuri 17 august și până duminică 21 august, pentru al doilea an consecutiv la activitățile desfășurate în cadrul TDIS Greoni-Grădinari. Festivitatea de deschidere a tabere a fost găzduită în acest an de către biserica parohială din Greoni, printr-o slujbă de Te-Deum săvârșită de către părintele Mihai Ciucur, alături de preoții din cele două parohii, respectiv: Alexandru Rogobete din parohia gazdă și Traian Profir de la Grădinari. Primele trei zile ale taberei vor fi găzduite de parohia Greoni, iar în ultimele două, respectiv sâmbătă și duminică, activitățile se vor desfășura la Grădinari. La evenimentul de deschidere au participat, de asemenea, reprezentanți ai autorităților locale, ai școlilor din cele două sate, precum și părinți ai copiilor beneficiari. Echipa de voluntari prezentă în comuna Grădinari este coordonată de Anita Radics, președintele ATOR Banatul de Munte, cea care, în finalul festivității de deschidere a taberei a oferit tricoul de Formator junior tinerei Anastasia Chereș – liderul ATOR Caransebeș – care a fost, în acest fel, promovată în rândul formatorilor proiectului TDIS.

Taberele de la Marga și Greoni-Grădinari vor fi urmate de cea de la Măureni (22-26 august), TDIF Oravița (27-31 august), iar la finalul verii vor avea loc taberele de la Poiana Buchin (29 august – 2 septembrie) și Sichevița (30 august – 3 septembrie).

În cadrul programului eparhial „Împreună pentru copiii noștri”, aproximativ 750 de copii și tineri din întreg județul Caraș-Severin vor beneficia de tabere de câte cinci zile în comunitățile lor, un număr de aproximativ 400 de copii urmând să ia partea la taberele organizate în a doua parte a verii, respectiv în perioada 16 august – 3 septembrie 2022.