Peste 100  de donatori au donat sânge în cadrul campaniei „Împreună dăruim viață”

30 September 2022 Off By Herea Darius
Peste 100  de donatori au donat sânge în cadrul campaniei „Împreună dăruim viață”

109 persoane au reușit să doneze sânge în cadrul campaniei „Împreună dăruim viață”, desfășurată în perioada 27-30 septembrie 2022 la Caransebeș și Moldova Nouă și Reșița.

Campania, organizată de către Episcopia Caransebeșului și ATOR Banatul de Munte, alături de mai multe instituții județene și locale, s-a derulat pe parcursul a patru zile și a reușit să echilibreze stocul de sânge la nivelul județului Caraș-Severin, având în vedere nevoia crescândă de sânge din spitale, corelată cu numărul foarte redus de donatori.

Este pentru prima dată când o campanie de donare de sânge organizată de către Biserică se derulează pe parcursul a patru zile consecutiv, eforturile depuse de către Biserica Ortodoxă în ultimii ani în scopul sensibilizării donatorilor fiind cele mai intense și mai constante la nivel național.

„Aproape 50 de litri de sânge s-au strâns în aceste patru zile doar de la persoanele care au donat în cadrul campaniei inițiate de eparhia noastră, la aceasta adăugându-se și persoanele care au donat în afara campaniei. Este cel mai mare număr de donatori și cea mai mare cantitate de sânge care se recoltează în cadrul unei singure campanii, iar pentru aceasta suntem recunoscători tuturor celor care au răspuns apelului nostru”, a subliniat părintele Mihai Ciucur de la Departamentul de Tineret al eparhiei.

După rezultatele foarte bune obținute la Caransebeș (48 de donatori) și Moldova Nouă (31 de donatori), în zilele de 29 și 30 septembrie campania s-a desfășurat la Reșița, în organizarea ATOR Banatul de Munte, cu sprijinul și implicarea Inspectoratului de Poliție Caraș-Severin și al Protopopiatului Reșița.

Despre implicarea tinerilor atoriști în astfel de campanii, Anita Radics, președintele asociației, a declarat: „Organizăm campanii de donare de sânge, ca și aceasta, încă de la începutul activității noastre ca și organizație. Cred că astfel de acțiuni sunt foarte importante, din mai multe puncte de vedere: o dată pentru că ne putem exprima activ empatia și înțelegerea față de oamenii bolnavi, a căror viață depinde de această faptă a noastră, dar și pentru că încercăm, prin aceste demersuri, să schimbăm mentalitatea cu privire la actul donării de sânge, care nu este cea mai pozitivă între oameni, în zilele noastre”.

 De asemenea, coordonatoarea tinerilor ortodocși din Banatul de Munte a adăugat: „Ne bucurăm că o parte activă a acestei campanii a fost reprezentată și de contribuția tinerilor, proaspeți voluntari ai asociației noastre, din Reșița, care s-au alăturat acestei acțiuni promovând puternic campania și organizând, chiar, o activitate de distribuire de pliante și dialog cu cetățenii din municipiul Reșița, prin care i-au invitat să se alăture nouă, dar le-au și explicat despre importanța donării de sânge și beneficiile ei”.

În cadrul campaniei desfășurată la Reșița, cea mai mare parte dintre cei 30 de donatori eligibili, au donat și bonurile de alimente pe care le-au primit în urma donării, conform prevederilor legale. Acestea vor fi folosite în cadrul campaniilor sociale pe care ATOR Banatul de Munte le va organiza în perioada următoare în sprijinul familiilor nevoiașe din municipiul de pe Bârzava.

Campania s-a desfășurat cu binecuvântarea și implicare directă a Preasfințitului Părinte Lucian, cel care s-a numărat și de această dată printre cei care au donat sânge, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Reșița, spitalele din Caransebeș și Moldova Nouă, Protopopiatele Ortodoxe Moldova Nouă și Reșița, instituțiile de învățământ teologic (Seminarul din Caransebeș și Facultatea de Teologie din Arad), precum și cu sprijinul Centrului de Tineret Moniom și al Inspectoratului Județean de Poliție Caraș-Severin.