Manifestări speciale de Ziua Națională la Caransebeș în anul Centenarului Bănățean

1 December 2019 Off By Pavel Canea
Manifestări speciale de Ziua Națională la Caransebeș în anul Centenarului Bănățean

Astăzi, 1 decembrie, de Ziua Națională a României, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit de dimineață Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Caransebeș, alături de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii la care au participat numeroși credincioși, ierarhul a hirotonit preot pe diaconul Petru Boroica ce va merge în Parohia Surducu Mare din Protopopiatul Reșița.

După sfânta slujbă Părintele Episcop Lucian împreună cu preoți, autorități județene și locale, precum și sute de credincioși caransebeșeni au ieșit în Piața „Elie Miron Cristea” pentru a se ruga la slujba de Te Deum oficiată de către ierarh pe esplanada Catedralei Episcopale „Învierea Domnului”, cu prilejul Zilei Naționale a României. A fost intonat și Imnul de Stat al României, iar după momentul de rugăciune au avut loc alocuțiuni din partea oficialităților. Fanfara și Corul Catedralei Episcopale au intonat câteva cântece patriotice.

„La 1 Decembrie suntem chemați să reflectăm și să medităm la ceea ce au făcut înaintașii noștri pentru noi și pentru unitatea acestei țări. Înaintașii noștri, cei care au făurit Marea Unire, ne cheamă astăzi la mai multă unitate, credință și demnitate. Așadar, trebuie să-L rugăm mai mult pe Dumnezeu, să fim mai uniți în rugăciune și în lucrare, pentru că atunci când este multă rugăciune Dumnezeu îi binecuvintează pe toți oamenii ca ei să se înțeleagă înspre binele societății și a țării”, a menționat Preasfințitul Lucian.

Acest an pentru românii din Banat este unul special, deoarece în urmă cu 100 de ani, în 1919, a fost instaurată Administrația Românească în localitățile din această regiune, iar pentru locuitorii de aici acest an reprezintă Centenarul Bănățean. Fiind un an special, la manifestările prilejuite de Ziua Națională de la Caransebeș, a fost prezent și un pluton din cadrul Asociației Culturale „Eugeniu de Savoya” din Timișoara, care a defilat în costume de epocă alături de parada dispozitivului de onoare din Caransebeș formată din militari și jandarmi ai Ministerului Apărării Naționale și ai Ministerului de Interne.

„Ne-am bucurat foarte mult căci am avut o sărbătoare cu totul specială astăzi la Caransebeș după ce ieri l-am cinstit pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României. Suntem datori să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru toate bunătățile și darurile pe care le-a revărsat asupra noastră, iar astăzi I-am mulțumit lui Dumnezeu căci de 101 ani trăim într-o țară unită, liberă și creștină. De asemenea, se cuvine să le mulțumim și înaintașilor, să-i cinstim pe făuritorii Marii Uniri, cei care s-au jertfit pentru ca noi să trăim într-o țară unită, frumoasă și liberă”, a mai arătat ierarhul.

Cu această ocazie a fost trasă și o salvă de tun și s-au depus flori la Crucea Identității și Demnității Naționale. Foarte mulți copii și tineri au fost prezenți la manifestările religioase, culturale și militare organizate cu ocazia Zilei Naționale în municipiul Caransebeș.