Taina Sfântului Maslu la Parohia „Schimbarea la Față” din Băile Herculane

1 December 2019 Off By Herea Darius
Taina Sfântului Maslu la Parohia „Schimbarea la Față” din Băile Herculane

La sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, sâmbătă, 30 noiembrie, la orele după-amiezii, în Parohia „Schimbarea la Față” din orașul de pe Valea Cernei a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu. Slujba a fost oficiată de către părintele protopop Iosif Frenț, părintele Ilie Nicolicea de la Parohia Borlovenii Noi, părintele Nicolae Valușescu de la Parohia Cornereva, părintele Petru Danci de la Parohia Mehadia, părintele Pavel Găină de la Parohia Pecinișca și preoții slujitori ai acestei parohii, părintele Marius Dănănău și părintele Constantin Cilibia.

În cadrul acestei taine, preoţii şi credincioşii s-au rugat ca Bunul Dumnezeu să reverse asupra lor harul şi binecuvântarea Sa. Astfel, în această perioadă de urcuş duhovnicesc a Postului Naşterii Domnului, au fost rostite de către preoții împreună slujitori rugăciuni de alinare și vindecare a suferințelor trupești și sufletești pentru credincioșii prezenți la slujbă și pentru toți cei pomeniți.

După săvârșirea slujbei Sfântului Maslu, părintele protopop a rostit un cuvânt  bogat de învățătură, vorbind despre post și rugăciune. „Iubiți credincioși și credincioase, în primul și primul rând, postul este o adevărată jertfă. Și postul nu este doar pentru o anumită categorie de oameni, nu este doar pentru cei tineri, nu este doar pentru cei sănătoși, ci este și pentru cei bolnavi, pentru că, în primul rând ei au nevoie de post pentru a se vindeca și tămădui. Postul nu a fost instituit de un om oarecare, nu a fost instituit de sfinți sau de către apostoli, ci a fost instituit de către Însuși Dumnezeu, atunci când a creat pe primii oameni, pe Adam și Eva, când i-a pus în Grădina Edenului spunându-le să mănânce din toate roadele pomilor de acolo, dar din pomul cunoașterii binelui și răului să nu mănânce. Pentru a putea ține postul așa cum este plăcut lui Dumnezeu și de folos sufletului nostru, trebuie să-l însoțim cu rugăciune, pentru că postul fără rugăciune nu poate fi primit în fața lui Dumnezeu și nici noi nu-l putem ține așa cum se cuvine. Așa cum o pasăre are două aripi, una de-a stânga și una de-a dreapta, pentru a-și putea ține echilibrul, la fel și noi pentru a putea ține un adevărat echilibru duhovnicesc, trebuie să ținem post însoțit cu rugăciune.”, a subliniat părintele protopop Iosif Frenț al Protopopiatului Băile Herculane.

La finalul Tainei Sfântului Maslu, părintele Marius Dănănău a adresat mulțumiri părintelui protopop pentru cuvântul de învățătură, preoților slujitori și credincioșilor prezenți.

Taina Sfântului Maslu se întemeiază pe învățătura Sfântului Apostol Iacov care spune: „Este cineva în suferință? Să se roage… Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoții Biserici și să se roage pentru el ungându-l cu untdelemn în numele Domnului. Și rugăciunea credinței va mântui pe cel bolnav și, de va fi făcut păcate, se vor ierta lui”. (Iacov 5, 13-15). Cele șapte rugăciuni diferite care au fost rostite în cadrul slujbei Sfântului Maslu, de către soborul preoțesc, ocupă un loc central în sânul slujbei. Amintind milostivirea și bunătatea pe care Dumnezeu le-a arătat întotdeauna față de oameni, în ele se cere păzirea vieții bolnavului, ușurarea de chinuri, vindecarea și întărirea trupului și totodată iertarea păcatelor, tărie duhovnicească, primenirea întregii sale făpturi și înnoirea în Hristos a vieții sale. (Claudiu Românu)