Hramuri mănăstireşti în Episcopia Caransebeşului

20 June 2019 Off By Herea Darius
Hramuri mănăstireşti în Episcopia Caransebeşului

Mănăstirea Piatra Scrisă ce se află la o distanța de 25 de kilometri de Caransebeș, înspre Băile Herculane şi care atrage atât prin locul în care este amplasată, cât mai ales prin icoana pictată direct pe stâncă îşi va sărbători hramul în prima duminică după Rusalii. În fiecare an Duminica Tuturor Sfinţilor este cea mai importantă zi pentru obştea monahală şi pentru credincioşii acestui sfânt locaş. La sărbătoarea hramului va participa şi Preasfinţitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeşului, care va oficia Sfânta Liturghie în altarul de vară ce se află în incinta mănăstirii.

Așezământul monahal a luat ființă pe un loc rânduit de Dumnezeu, deoarece tradiția locală leagă începuturile acestei mănăstiri de găsirea unei icoane zugrăvite pe stâncă. Prima mențiune documentară, sigura despre Piatra Scrisă, apare pe o hartă militară austriacă din anul 1788, în care pe acest loc este trecută „Stânca Sfintei Treimi”. Icoana a fost găsită în timpul lucrărilor la calea ferată ce urma să lege Caransebeșul de Orșova, ea putând fi văzută și astăzi pe stânca negricioasă. Noua biserică a mănăstirii a fost târnosită în anul 2008, de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului, la hramul așezământului mănăstiresc.

Şi Mănăstirea închinată Sfântului Ioan Botezătorul din cunoscuta staţiune Poiana Mărului va îmbrăca veșminte de sărbătoare în 23 și 24 iunie, când se va organiza un pelerinaj de rugăciune și închinare, cu prilejul cinstirii ocrotitorului sfântului locaș.

În după-amiaza zilei de duminică, 23 iunie, începând cu ora 17, va avea loc procesiunea cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Parohia Măru spre mănăstire. La ora 18, Icoana va fi întâmpinată la intrarea în Poiana Mărului, de unde procesiunea va continua până la aşezământul monahal, unde, începând cu ora 19, se va oficia Slujba Vecerniei şi a Litiei, iar, în continuarea serii, vor fi oficiate atât Utrenia şi Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, cât şi rugăciuni de dezlegare.

Pelerinajul duhovnicesc continuă luni, 24 iunie, în ziua praznicului Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. În dimineaţa zilei, începând cu ora 7, se va sfinţi apa, după care se va oficia Taina Sfântului Maslu. La ora 9, va fi întâmpinat Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, care va oficia Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, începând cu ora 9:30. La sfârşitul Sfintei Liturghii, toţi pelerinii sunt invitaţi la agapa frăţească.