Complex de evenimente dedicate sărbătorii centenarului Marii Uniri

5 December 2018 Off By Herea Darius
Complex de evenimente dedicate sărbătorii centenarului Marii Uniri

Pentru ziua de vineri, 30 noiembrie, organizatorii au gândit o expoziție foto-documentară dedicată Primului Război Mondial și Centenarul Spiritualității Bocșene, expoziție gândită și realizată de prof. dr. istoric Mihai Vișan. Pentru acest eveniment au fost folosite materiale provenite din publicații bocșene, revistele „Vasiova” sau „Bocșa culturală”, dar și importante documente provenite din colecțiile personale ale unor pasionați colecționari precum mineralogul Constantin Gruiescu și publicistul Tiberiu Popovici. Expozițiile cuprind inedite cărți poștale din perioada 1900, fragmente de corespondență din acea perioadă, precum și medalioane ale unor personalități bocșene de ieri și de azi.

În partea a doua e evenimentului, cu binecuvântarea PS Lucian, episcopul Caransebeșului, a fost vizionat un film documentar dedicat Centenarului Marii Uniri, proiecție la care au luat parte toți preoții din zona Bocșa, sub îndrumarea părintelui coordonator Petrică Ghimboașă.

Cea de-a doua zi dedicată Centenarului Marii Uniri, ziua de 1 decembrie – Ziua Națională a României – a debutat cu intonarea Imnului național al României de către fanfara orașului Bocșa și corul Liceului Teoretic „Tata Oancea”, îndrumător înv. Mariana Petruț, urmând oficierea unei slujbe religioase de către un sobor de preoți, depunere de coroane în memoria eroilor neamului și alocuțiuni din partea autorităților locale, precum și dezvelirea și sfințirea unei plăci comemorative consemnând reprezentații bocșeni, cei cu credenționale, la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918. Un moment deosebit de frumos a fost recitalul solo a capella al tinerei Olivia Melcescu.

Cea de-a doua parte a zilei naționale a fost dedicată cântecului și jocului fiind prezente ansambluri locale și internaționale. Spectacolul artistic dedicat centenarului Marii Uniri a fost susținut de copii de la școlile și grădinițele bocșene, ansamblurile „Bocșana” (Bocșa) și „Bârzava” (Reșița), precum și ansamblurile „Romanița (Chișinău), „Sveti Tadei” (Serbia) și „Gheorghe Nistor” (Ungaria). Evenimentul a fost organizat de Primăria, Consiliul Local și Casa de Cultură Bocșa, prin coordonarea inimosului Dan Liuț. (Gabriela Șerban)