Anul omagial în Episcopia Caransebeșului – Cercuri pastorale în mediul rural

31 March 2019 Off By Pavel Canea
Anul omagial în Episcopia Caransebeșului – Cercuri pastorale în mediul rural

În contextul anului omagial al satului românesc cercurile pastoral-misionare din Episcopia Caransebeșului se desfășoară în acest an în mediul rural. Prima întrunire de genul acesta s-a desfășurat sâmbătă, 30 martie, în 3 localități rurale din Protopopiatul Moldova-Nouă.

Ziua a început în satul Sasca Montană cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului alături de un sobor de preoți și diaconi în Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. Soborul de preoți a fost format din clerici aparținători Cercului pastoral-misionar Oravița. La momentul potrivit părintele Iosif Aldescu de la Parohia Potoc a rostit un cuvânt de învățătură pornind de la citatul scripturistic de la Marcu 2,14-17. Toți preoții aparținători Cercului pastoral-misionar Oravița s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

De asemenea, Părintele Episcop a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru patriarhii Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, dar și pentru episcopii Caransebeșului Veniamin Nistor și Emilian Birdaș.

Cercul a continuat în cea de-a doua locație, la Parohia Potoc, prin Conferința „Biserica-centrul vieții spirituale a satului românesc”, susținută de părintele Dorin Lăpușneanu de la Parohia Broșteni-Oravița. Au avut loc și dezbateri pe marginea temei susținute, precum și alte subiecte cu privire la viața bisericească din parohiile rurale ale cercului.

„Înțelegem prin acest fel de misiune să venim în întâmpinarea preoților din parohiile rurale pe de-o parte, iar pe de altă parte în întâmpinarea credincioșilor care se roagă și viețuiesc în parohiile noastre rurale din Banatul Montan. Suntem încredințați că aceste misiuni vor impulsiona viața bisericească, spirituală, dar și viața liturgică în cele 30 de parohii rurale unde pe tot parcursul acestui an vom sluji și ne vom întâlni cu preoții din eparhia noastră. Dumnezeu să ne ajute, să ne dăruiască tuturor putere și sănătate ca să ducem la bun sfârșit acest proiect conceput de ostenitorii și colaboratorii de la Centrul eparhial. Ne rugăm ca acest proiect în anul omagial al satului românesc să dea roade în sufletul și inima preoților, dar și în sufletul și inima credincioșilor din satul românesc, știut fiind faptul că biserica strămoșească este centrul vieții spirituale din satul românesc”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

Întrunirea s-a încheiat cu Slujba Vecerniei săvârșită în Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din satul Ilidia, la finalul căreia părintele Mădălin Afilipoae de la Parohia Răchitova-Oravița a susținut o cateheză cu tema „Sfânta Cruce, darul lui Dumnezeu și păzitoarea creștinilor”.