Tabăra din Inima Satului, la Moniom

27 August 2020 Off By Herea Darius
Tabăra din Inima Satului, la Moniom

În perioada 20-24 august, în satul Moniom s-a desfășurat mult așteptatul proiect „Tabăra din Inima Satului”, pentru copiii și tinerii membri ai Centrului de Tineret „Sf. Arh. Mihail și Gavriil din Moniom”.

Purtând binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, cele cinci zile de tabără au reunit un număr de 44 de copii proveniți din satul-gazdă sau din Municipiul Reșița, pentru a se bucura de numeroasele ateliere și provocări pe care programul activităților le-a inclus.

Aflați sub îndrumarea părintelui Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului și coordonatorul proiectului, voluntarii, membrii Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, au fost prezenți în număr mare la Moniom, în cadrul acestor zile unde i-au primit în grijă, cu dragoste și responsabilitate, pe copiii sosiți să petreacă o săptămână de vacanță altfel, de neuitat.

Respectând toate măsurile de protecție și siguranță care se impun în această perioadă delicată generată de pandemia de coronavirus, atelierele care s-au desfășurat pentru copii și tineri, în această tabără, s-au axat și de această dată pe dezvoltarea și informarea participanților în cele trei direcții în care programul „Tabăra din Inima Satului” a fost gândit să contribuie la formarea beneficiarilor săi: dezvoltarea personală și educația pentru viață, prin creșterea stimei de sine, lucru în echipă, gestionarea conflictelor, prevenție pe linia consumului de droguri, pornografie, bullying, trafic de persoane; activitățile în aer liber și cu caracter ludic, cum ar fi drumețiile, serile tematice, jocurile și competițiile sportive, focul de tabără, precum și activitățile cu caracter moral-creștin, aici incluzând dialogurile pe teme duhovnicești, rugăciunile rostite în comun, participarea la Sfânta Liturghie și împărtășirea cu Sfintele Taine, dar și răspunsurile oferite la diversele lor curiozități care îi preocupă la vârsta copilăriei sau adolescenței.

Un moment important l-a reprezentat și în această tabără atelierul dedicat părinților și copiilor, pe linia comunicării, a îmbunătățirii relației dintre aceștia și a exprimării emoțiilor pe care fiecare membru al familiei le trăiește. La acest atelier au luat parte copiii beneficiari ai taberei, alături de părinții lor care, pe tot parcursul taberei, și-au manifestat entuziasmul și dorința de a sprijini cu tot ce le-a stat în putință desfășurarea taberei în comunitatea lor, în vremuri în care devine tot mai dificil ca astfel de evenimente să fie organizate.

Un alt moment emoționant și semnificativ l-a reprezentat ultima zi a taberei, în care copiii au putut participa la ultimele activități desfășurate în cadrul acestei tabere, gândite în mod special de voluntarii responsabili, pentru a așeza în sufletele copiilor bucuria petrecerii ultimelor momente ale TDIS Moniom 2020 împreună. La finalul acestei ultime zile a avut loc și festivitatea de încheiere a Taberei din Inima Satului de la Moniom, în cadrul căreia toți cei prezenți, copii, părinți, voluntari și formatori au participat la oficierea Slujbei de Te Deum, urmată de premierea tuturor celor care s-au bucurat și au muncit, timp de cinci zile, pentru ca TDIS Moniom să fie și să rămână o poveste în inimile tuturor.

„Organizarea și în acest an, în ciuda contextului social foarte delicat, a programului TDIS la Moniom, dovedește implicarea deosebită a întregii comunități construită în jurul Centrului de Tineret Moniom, comunitate formată din copii, părinți, voluntari și oameni de bine de aproape sau mai de departe. Doresc să mulțumesc tuturor acestor oameni minunați care, dovedind curaj și responsabilitate deopotrivă, au dăruit câteva zile pline de bucurie copiilor care cresc în tinda Bisericii noastre. Un cuvânt special de mulțumire doresc să adresez familiilor de credincioși din Moniom care, și în acest an, au primit în casele și în sufletele lor, copii și voluntari din alte localități, oferindu-le astfel șansa de a participa la această tabără mult așteptată. Aceasta este adevărata față a Bisericii, iar acest tip de abordare este viitorul în pastorația și educația generațiilor viitoare”, transmite părintele Mihai Ciucur, coordonatorul proiectului și al Centrului de Tineret Moniom.

Tabăra de la Moniom a fost cea de-a doua tabără organizată în această vară prin proiectul „Tabăra din Inima Satului” care, datorită contextului social și a perioadei delicate pe care le traversăm a fost nevoit să își reducă dimensiunile, comparativ cu vara anului trecut, când au fost organizate 14 tabere rurale în perioada 18 iunie – 2 septembrie 2019, pentru un număr de 522 copii și tineri ai Banatului de Munte.