Slujire arhierească la Biserica istorică „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș

7 January 2022 Off By Pavel Canea
Slujire arhierească la Biserica istorică „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș

La sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a săvârșit Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi, la Biserica-necropolă cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș, unde își dorm somnul de veci episcopii Caransebeșului, dar și foarte mulți protopopi, preoți, profesori de teologie și personalități care au marcat atât viața bisericească, cât și viața socială a Banatului de Munte.

„Am slujit și în acest an în biserica ocrotită de Sfântul Ioan Botezătorul, o biserică dragă sufletului nostru, pentru că aici își dorm somnul de veci înaintașii noștri, Ioan Popasu, Nicolae Popea, Veniamin Nistor, Filaret Musta și Emilian Birdaș. Tot aici își dorm somnul de veci personalitățile bisericești, culturale și administrativ-politice, care au marcat viața spirituală, culturală și administrativă din Banatul de Munte”, a subliniat Preasfințitul Lucian.  

Preasfințitul Părinte Lucian i-a pomenit în cadrul Sfintei Liturghii pe toți episcopii Caransebeșului trecuți la Domnul, precum și pe preoții, diaconii ce au slujit în această biserică, dar și pe ctitorii și binefăcătorii sfântului locaș.

Ierarhul a spus la final că „exemplul Sfântului Ioan Botezătorul trebuie urmat de fiecare dintre noi. El a trăit o viață aspră, în post și rugăciune și s-a învrednicit la plinirea vremii să vadă Arătarea Preasfintei Treimi la Iordan. Dacă trăim și noi o viață curată în Dumnezeu, dacă postim și ne rugăm permanent, dacă cultivăm sfintele virtuți ale desăvârșirii și împletim rugăciunea cu milostenia, credem că Preasfânta Treime ni se va arăta și nouă, căci ne spune Mântuitorul: «Fericiți cei curați cu inima că aceia vor vedea pe Dumnezeu». Îl rugăm pe Sfântul Ioan Botezătorul să ne ajute să mergem mai departe pe drumul pocăinței și al smereniei cu rugăciune neîncetată”.

La Liturghie, au participat credincioși din întreg municipiul, iar răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Gheorghe Dobreanu” al Catedralei istorice „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș.

Parohia „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș este o parohie dinamică, care derulează mai multe proiecte sociale pentru copii și bătrâni. De asemenea, are o rodnică și strânsă colaborare cu unitățile școlare și preșcolare de pe raza acesteia, precum și unitatea militară din Caransebeș. Biserica parohială a fost ridicată în anii 1770-1780, a fost sfințită la 11 mai 1781 de către episcopul Caransebeșului și Vârșețului Vichentie Popovici.