Examen de capacitate preoțească

19 May 2022 Off By Pavel Canea
Examen de capacitate preoțească

Prin Sectorul Administrativ-Bisericesc, Episcopia Caransebeșului a organizat o nouă sesiune a examenului de capacitate preoțească, întrucât în eparhie sunt mai multe parohii vacante. Examinarea teologilor ce au dorit să candideze pentru un post clerical vacant din Episcopia Caransebeșului s-a desfășurat la Centrul Eparhial din Caransebeș, marți, 17 mai.

Comisia de evaluare a fost prezidată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Prin acest examen au fost verificate cunoștințele candidaţilor în materie de Dogmatică, Morală și Administraţie Bisericească ca probe scrise, precum și Omiletică, Catehetică, Liturgică, Tipic, Cântare şi Legislaţie ca probe orale.

„Am organizat acest examen deoarece în Episcopia noastră avem mai multe parohii vacante, iar credincioșii au nevoie de păstori sufletești care să fie alături de ei și să-i îndrume pe calea mântuirii. Examinarea a fost una riguroasă pentru a putea cunoaște abilitățile celor ce doresc să candideze pentru un post clerical vacant și tot ceea ce au învățat din punct de vedere teoretic în școlile teologice absolvite”, a afirmat părintele Alin Câmpean, consilier eparhial în cadrul Sectorului Administrativ-Bisericesc al Episcopiei Caransebeșului.

La această sesiune a examenului de capacitate preoţească s-au înscris 4 candidați, dintre care doar unul a promovat. Cei care obţin cel puțin media 7.00 promovează examenul de capacitate. Valabilitatea acestui examen este de un an pentru cei care obțin între 7.00 și 9.00, iar cei ce obțin cel puţin media 9.00 valabilitatea examenului este de doi ani.