Un secol de la nașterea mitropolitului Nicolae Corneanu (1923-2023)

17 November 2023 Off By Pavel Canea
Un secol de la nașterea mitropolitului Nicolae Corneanu (1923-2023)

Cu prilejul împlinirii unui secol de la nașterea mitropolitului Nicolae Corneanu, Episcopia Caransebeșului organizează, marți, 21 noiembrie, evenimentul comemorativ intitulat „Mitropolitul Nicolae Corneanu – fiu al Caransebeşului, părinte şi arhipăstor al Banatului – un secol de la naştere (1923-2023)”.

Evenimentul va debuta cu Sfânta Liturghie arhierească, oficiată, începând cu ora 9,30, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș, de un sobor de arhierei, urmată de o slujbă de pomenire pentru cel care a fost fiu al Caransebeșului, părinte și arhipăstor al Banatului.

„Mitropolitul Nicolae Corneanu este și va rămâne o personalitate emblematică pentru Banat, dar și pentru Biserica Ortodoxă Română. Este singurul mitropolit din istoria Bisericii Ortodoxe Române care a păstorit neîntrerupt 52 de ani în aceeași Eparhie. Episcopia Caransebeșului și Caransebeșul în mod special, îi datorează foarte multe mitropolitului Nicolae Corneanu. El s-a născut aici în anul 1923, s-a pregătit, a trăit pe aceste meleaguri, dar nu le-a uitat niciodată, deși a plecat de aici. Lui i se datorează multe din ceea ce noi astăzi trăim din perspectiva religioasă, culturală și edilitară. La 100 de ani de la nașterea lui în pământul binecuvântat al Banatului Montan suntem onorați să putem să-i dedicăm o zi în care să ne rugăm pentru el, în care să-i evocăm personalitatea, să publicăm și să inaugurăm un film documentar care ilustrează pe deplin activitatea mitropolitului Corneanu. De asemenea vom prezenta o medalie comemorativă, pe care am realizat-o la Monetăria Statului, în număr și în ediție limitată, o medalie care îl prezintă pe mitropolitul Nicolae Corneanu ca fiind fiu al Caransebeșului, părinte și arhipăstor al Banatului”, a explicat părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.

În a doua parte a evenimentului, începând cu ora 16,00, în Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeșului, va fi prezentată medalia comemorativă și va fi difuzat filmul documentar „Părintele Mitropolit Nicolae Corneanu. Arhiereul. Omul”.