Binecuvântarea Capelei mortuare din Parohia Câlnic – Reșița

29 January 2021 Off By Pavel Canea
Binecuvântarea Capelei mortuare din Parohia Câlnic – Reșița

În după-amiaza zilei de joi, 28 ianuarie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a binecuvântat Capela mortuară ce se află în Parohia Câlnic a municipiului Reșița. Această capelă a fost construită în curtea Bisericii parohiale din Câlnic și este pusă la dispoziție pentru toate parohiile din municipiul de pe Bârzava.

A fost amenajată cu două spații foarte spațioase, după toate normele în vigoare, având și un pridvor în față. Proiectul a fost început în urmă cu 6 ani, în 2015, fiind foarte dorit în special de credincioșii acestei comunități parohiale.   

„Avem o capelă dublă aici la Câlnic și credem că va putea fi la dispoziția tuturor parohiilor din Reșița. Am invitat astăzi pe toți preoții din municipiul reședință de județ, ca la rândul lor să-i îndemne pe credincioșii noștri să îmbrățișeze această idee a Episcopiei Caransebeșului și anume, ca atât serviciile funerare, cât și depunerea celor dragi să fie oficiate în cadrul Bisericii. Avem un serviciu complet și complex de Pompe Funebre și sperăm cu ajutorul lui Dumnezeu ca în toate orașele și chiar în mediul rural să avem capele mortuare pe lângă bisericile parohiale sau în cimitirele noastre. Sunt mai mult decât necesare aceste capele mortuare mai ales în mediul urban”, a subliniat Părintele Episcop Lucian.   

La slujba de binecuvântare au participat toți preoții din Reșița, dar și credincioși din localitate. Acest eveniment a fost organizat la începutul anului 2021 și pentru faptul că acest an este dedicat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”.

La nivelul municipiului Reșița nu a fost până în prezent un astfel de locaș realizat după standarde moderne. Există unul singur, mai vechi, care aparține Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și se află în cadrul cimitirului 7 din Reșița.