Armonii cromatice și corale la Caransebeș

14 May 2021 Off By Herea Darius
Armonii cromatice și corale la Caransebeș

Joi, 13 mai, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș, s-a desfășurat cea de-a 11-a ediție a Festivalului „Miron Cristea”, festival care face parte din programul cadru Zilele credinţei şi culturii în Episcopia Caransebeşului, ediţia a XIV-a, evenimentul debutând cu un vernisaj intitulat „Armonii cromatice”, găzduit de Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș.

După un an de restricții cauzate de contextul pandemiei, joi, 13 mai, Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș a redevenit un loc al comuniunii sub cupola muzicii corale, pe soleea acesteia urcând 7 coruri din Banatul de Munte, Deva și Timișoara, în cadrul celei de-a 11-a ediții a Festivalului coral „Miron Cristea”, festival care face parte din programul cadru Zilele credinţei şi culturii în Episcopia Caransebeşului, ediţia a XIV-a.

Evenimentul a debutat cu un vernisaj intitulat „Armonii cromatice”, găzduit de Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș. În cadrul vernisajului, au expus artiști plastici din Caransebeș, Timișoara, Lugoj, Arad, Hunedoara, Pecica, Vulcan, Reșița, Satu Mare, Cluj și Oradea.

La festival, a fost prezent și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, membri ai Permanenței Consiliului Eparhial și credincioși din municipiul de pe Timiș și Sebeș, care au primit vestea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos și mesajul că este vremea învierii României noastre întru credință, nădejde și dragoste, transmise prin pricesne, cântări bisericești și cântece patriotice.

Dăm slavă lui Dumnezeu pentru această după-amiază frumoasă și bogată din punct de vedere spiritual, cultural și artistic, datorită corurilor care au urcat pe soleea Catedralei noastre Episcopale și care au adus vestea cea bună a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Chiar dacă nu a fost un număr mare de coruri, ne-am bucurat de prezența Corurilor a trei protopopiate din Episcopia Caransebeșului, formate din preoții parohi, dar și Corul Catedralei din Deva și Corul Epifania din Timișoara. Le mulțumim tuturor, le dorim în continuare o sărbătoare a Învierii lui Hristos cu multă bucurie și mult folos duhovnicesc”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

În cadrul festivalului, s-a dedicat un moment special domnului profesor universitar doctor Dumitru Jompan, un reprezentant al culturii muzicii corale din Banatul de Munte,  fără de care nu se poate vorbi despre o tradiție corală, la împlinirea frumoasei vârste de 83 de ani.

Festivalul poartă numele primului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, deoarece în anul 2010, atunci când a avut loc prima ediție, se împlineau 100 de ani de la întronizarea lui Miron Cristea ca episcop al Caransebeșului în perioada 1910-1919, aducându-se astfel un omagiu ierarhului care a sprijinit, cu o admirabilă implicare și dăruire, muzica religioasă în activitatea desfășurată la Sibiu, Caransebeș și București.