Grupele catehetice participante la Concursul Național Catehetic al Patriarhiei Române au fost premiate la Caransebeș
15 May 2024Marți, 14 mai, în Sala de Festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeșului a avut loc festivitatea de premiere, la nivel eparhial, a grupelor de tineri participante la Concursul Național Catehetic al Patriarhiei Române, „Hristos – Cuvântul care vindecă”.
Evenimentul s-a desfășurat cu binecuvântarea și participarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, reunind un număr de 70 de copii și tineri din 14 parohii calificate în etapa de jurizare la nivel eparhial a concursului, provenind din cele patru protopopiate – Caransebeș, Reșița, Moldova Nouă și Băile Herculane.
Programul festivității de premiere a fost unul divers, cuprinzând atât partea introductivă, în care a fost evidențiat conceptul proiectului catehetic, de la nivel național, din acest an, cât și o parte artistică și interactivă, în care copiii și tinerii prezenți au avut ocazia fie să lectureze poezii sau eseuri realizate în cadrul proiectului, fie să transmită mărturii despre experiența lor și a grupei catehetice din care fac parte cu privire la participarea la acest proiect.
Festivitatea a debutat cu un moment artistic, susținut de grupul catehetic al Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh”, din Caransebeș, prin interpretarea unor pricesne și cântece religioase. Ulterior, părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, a prezentat conceptul concursului, din acest an, fiind vizionat și un material video cuprinzând secvențe din timpul desfășurării activităților catehetice în fiecare parohie participantă la proiect. Prezenți la eveniment, totodată, au fost și domnul Petru Belciu, inspector școlar general adjunct, precum și doamna Loredana Copăceanu, medic primar de medicină internă, în cadrul Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș, cei care au luat cuvântul, la momentul potrivit, transmițând mesaje de felicitare, de încurajare și totodată de susținere tuturor copiilor și tinerilor prezenți.
Trecerea spre momentul mult așteptat al premierei câștigătorilor a fost pusă în evidență de oferirea unui număr de 12 premii grupelor catehetice înscrise în acest proiect: patru mențiuni au fost oferite Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” Măureni, Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” Oravița, Parohiei „Sf. Pr. Ilie Tesviteanul” Oravița și Parohiei „Adormirea Sf. Ap. și Ev. Ioan” Prigor; patru premii pentru locul al treilea, Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” Caransebeș, Parohiei „Sf. M. Mc. Gheorghe” Moldova Nouă”, Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” Petroșnița și Parohiei „Sf. Ier. Nicolae” Bocșa Română; două premii pentru locul al doilea, Parohiei „Sfânta Treime” Anina-Steierdorf și Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” Reșița Montană, precum și un premiu de excelență grupului catehetic format din copii și tineri din parohiile „Sf. Ap. Petru și Pavel” Obreja, „Adormirea Maicii Domnului” Glimboca și „Adormirea Maicii Domnului” Iaz. Premiul întâi a fost obținut de către grupul catehetic al Parohiei „Înălțarea Domnului” Bozovici, coordonat de către părintele Ion Cherescu și de doamna preoteasă Claudia Cherescu, fiind apreciate originalitatea și diversitatea activităților desfășurate cu copiii și tinerii, într-o parohie din mediul rural, în cadrul proiectului tematic catehetic al Anului Omagial închinat îngrijirii bolnavilor și al tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți. Fiecare dintre grupele catehetice premiate au primit, din partea ierarhului, diplome, plachete, precum și daruri constând în cărți, icoane și dulciuri.
„Remarcăm, în acest an, o calitate sporită a portofoliilor cu care grupele catehetice din parohii s-au înscris la concurs. Vorbim atât despre o diversificare a activităților derulate în cadrul proiectului, cât și de modul în care portofoliul a fost organizat și sistematizat, în multe cazuri fiind vorba despre materiale audio-video de sinteză foarte relevante și sugestive. Dorim, de asemenea, să remarcăm consecvența cu care, în special parohiile la nivelul cărora funcționează centre catehetice sau de tineret, participă an de an la acest concurs și, nu în ultimul rând, să felicităm grupul catehetic al Parohiei Bozovici, care a alcătuit un portofoliu complex, cu o abordare inovativă și originală”, povestește părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului.
În anul 2024, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, participante la Concursul Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă” au fost un număr de 32 de grupe catehetice, din 34 de parohii de pe cuprinsul județului Caraș-Severin, de aceste activități desfășurate folosindu-se un număr de aproximativ 350 copii și tineri din Eparhia Banatului de Munte.