Sfințirea „Catedralei” de pe Clisura Dunării

13 August 2019 Off By Pavel Canea
Sfințirea „Catedralei” de pe Clisura Dunării

În cartierul nou al orașului Moldova Nouă, se construiește de aproape 20 de ani o frumoasă Biserică ce poate fi numită Catedrala Clisurii Dunării, întrucât este cea mai mare biserică din Clisură. Proiectul Bisericii a fost realizat în anul 1995 de către Iprotim Timișoara, însă construcția efectivă a început abia în anul 2000. 

Chiar dacă biserica se afla în construcție, credincioșii nu au fost văduviți de rugăciune, întrucât serviciile divine s-au oficiat până acum într-un spațiu improvizat de la subsolul bisericii. Odată cu disponibilizările și închiderea minelor din Moldova Nouă, credincioșii tot mai nevoiași nu au mai putut susține lucrările de construcție, acestea fiind întrerupte o bună perioadă de timp. Cu toate acestea credincioșii nu și-au pierdut speranța că biserica lor, dorită încă de la venirea minerilor în oraș, va fi într-o bună zi terminată, iar ei se vor putea închina în noul locaș.

După câțiva ani grei cu multe ispite și încercări, la rugăciunea intensă și sinceră a credincioșilor către Bunul Dumnezeu și Maica Domnului, iată că lucrările au fost reluate și în urma unor subvenții venite de la Secretariatul de Stat pentru Culte au început să avanseze. În ultimii patru ani s-au putut observa avansări importante ale construcției, ce au fost duse la bun sfârșit, doar prin mijlocirea Maicii Domnului, ocrotitoarea bisericii și prin implicare ctitorilor și binefăcătorilor.

Slujba de Târnosire (Sfințire) a bisericii va avea loc pe data de 15 august 2019, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, al cărui hram îl poartă și această frumoasă Biserică. Într-un cadru pios și atent pregătit de credincioși, slujba de sfințire se va oficia de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox al românilor din Ungaria și locțiitor al Episcopiei Dacia Felix, alături de un numeros sobor de preoți, în prezența autorităților centrale și locale precum și a credincioșilor din întreaga Clisură a Dunării.

Credincioșii vor avea ocazia să intre în sfântul altar și să primească binecuvântare, har și mângâiere de la Hristos Domnul. Bucuria sfințirii noului locaș se va prelungi și a doua zi, 16 august, atunci când Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului va oficia Sfânta Liturghie.