Bucurie și regăsire, pe urmele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul

21 November 2022 Off By Herea Darius
Bucurie și regăsire, pe urmele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul

În perioada 19-21 noiembrie 2022, o parte din tinerii atoriști au fost pelerini pe urmele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița, din Arhiepiscopia Râmnicului.

Pelerinajul a început cu Privegherea în cinstea Sfântului Grigorie din seara de 19 noiembrie, la ctitoria Craioveștilor – Mănăstirea Bistrița. Cu ocazia sosirii, tinerii s-au și închinat la racla cu Sfintele Moaște.

A doua zi de pelerinaj a constituit o zi de bucurie – tinerii atoriști au participat la Liturghia Arhierească de la Mănăstirea Bistrița. Din soborul condus de Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, au făcut parte încă 14 arhierei, printre care și ierarhul nostru, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

După Liturghie, tinerii s-au îndreptat spre locul pe care îl numesc „a doua casă”, Mănăstirea Arnota. Bucuria de a fi din nou aici a fost dublată de întâlnirea cu ierarhul nostru, care a vizitat așezământul monahal, alături de alți patru arhierei – Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Ultima zi a pelerinajului a început pentru atoriști chiar la miezul nopții, când, în Peștera Sfântului Grigorie Decapolitul, părintele a dat binecuvântarea pentru Sfânta Liturghie de hram în lăcașul rupestru închinat praznicului Intrării Maicii Domnului în Biserică. Tinerii atoriști au participat la Liturghie, au bucurat poporul cu glasul lor prin cântec, iar o parte dintre ei s-au și împărtășit cu Sfintele Taine.

Dimineața, atoriștii au colindat obștea Mănăstirii Arnota, la Sfânta Liturghie. Mai târziu, ei s-au îndreptat spre Mănăstirea Prislop, pentru a se închina la peștera Sfântului Cuvios Ioan cel Nou, dar și la mormântul părintelui Arsenie Boca.

George Lăpădat, vicepreședintele ATOR Banatul de Munte, pelerin, povestește: „Ne-am bucurat foarte mult că am reușit să ajungem, cu prilejul sărbătorii Sfântului Grigorie Decapolitul, înapoi în locurile pe care foarte mulți dintre noi le ținem strâns apropiate de inimi. Arnota și Bistrița ni s-au făcut, mai ales în ultimii ani, adevărate oaze de liniștire și așezare a tinereții noastre. Liturghia de hram, Liturghia de noapte de la peștera Sfântului Grigorie și cele două privegheri la care am luat parte au mai pus o cărămidă la zidirea noastră în Hristos și suntem deja nerăbdători să ne întoarcem în acele locuri binecuvântate.”

„Ca de fiecare dată, atunci când merg în pelerinaj la mănăstirea Arnota, simt că mă întorc la a doua mea casă. Însă de această dată, mai mult ca oricând, am simțit binecuvântarea Sfântului Grigorie Decapolitul, ale cărui sfinte moaște se află la mănăstirea Bistrița și a cărui prăznuire a fost motivul pentru care am mers în acest pelerinaj. Am simțit o bucurie interioară deplină în aceste zile, trăind clipe de-a dreptul unice, toate grijile lumești dispărând, şi făcând loc liniștii şi păcii sufletești!”, relatează Anamaria Iovu, membru al Consiliului Director al ATOR Banatul de Munte.

De asemenea, Maria Dărăban, nouă membră a asociației, mărturisește: „Cea mai frumoasă bucurie e cea de după greu și oboseală. Așa s-au simțit și zilele acestea de pelerinaj la Sfântul Grigorie Decapolitul și la mănăstirea Arnota, o ‘acasă’ pe care am început să mi-o însușesc și eu, deși e doar a doua oară când vin aici. Ce-mi va rămâne mereu în suflet și amintire e Liturghia de noapte săvârșită în Peștera Liliecilor, unde a fost mai presus bucuria apropierii Crăciunului decât tot frigul și oboseala.”

Pelerinajul s-a desfășurat pe o perioadă de 3 zile cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, tinerii atoriști plecând acasă cu o imagine mult mai clară despre cum arată dobândirea sfințeniei, în urma participării la slujbele de priveghere și cele două Liturghii de sărbătoare, cu totul speciale.