Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Oravița și-a sărbătorit al doilea hram

21 November 2022 Off By Pavel Canea
Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Oravița și-a sărbătorit al doilea hram

Pentru comunitatea din Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” – Oravița, luni, 21 noiembrie, a fost o zi de mare sărbătoare, deoarece a prăznuit cel de-al doilea hram. Cu această ocazie, la sărbătoarea „Intrării Maicii Domnului în Biserică”, a fost prezent și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului alături de credincioșii de aici.

Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, iar răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. În cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul Lucian a hirotonit întru diacon pe teologul Adrian Cosmin Sporea, cântăreț la această biserică, ce urmează a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Vrani din Protopopiatul Moldova Nouă.

Au fost prezente autoritățile locale, credincioși din parohie, dar și din întreaga localitate. Părintele Episcop a mers în această zi să fie împreună cu preotul și credincioșii din cartierul Zona Gării al Oraviței, deoarece în urmă cu doi ani, tot în aceeași zi, a târnosit sfântul locaș, dându-i cel de-al doilea hram, sărbătoarea din 21 noiembrie.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu în 2020 a fost târnosită această biserică frumoasă și necesară, mult așteptată și dorită de credincioși, iar anul acesta, în anul omagial al rugăciunii ne-am rugat cu bunii credincioși din Oravița la praznicul «Intrării în Biserică a Maicii Domnului», al 2-lea hram al acestei biserici. Îl felicităm pe părintele paroh și pe toți credincioșii din această parohie, în mod special pe ctitorii și binefăcătorii acestei biserici. Chiar dacă este o zi peste săptămână au fost mulți credincioși la biserică și o parte dintre ei, iată, după prima săptămână din Postul Crăciunului s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Îi mulțumim Domnului pentru această zi frumoasă petrecută în rugăciune și înălțare duhovnicească în orașul Oravița împreună cu acești credincioși minunați”, a subliniat Părintele Episcop.

„De asemenea, îi mulțumim Maicii Domnului că ne-a ajutat și nouă să intrăm astăzi în biserica slavei lui Dumnezeu, biserica harului și a iubirii și o rugăm să ne ajute permanent să intrăm în sfântul locaș cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste și în biserică stând să ni se pară întotdeauna că stăm în cer, pentru că biserica este cerul cel de pe pământ. Maica Domnului în Templul din Ierusalim s-a pregătit ca să devină chivot poleit cu aur, biserică a Duhului Sfânt, templu al dumnezeirii, iar noi în biserică la Sfânta Liturghie stând să ne pregătim permanent ca inima noastră să fie gata să-L primească pe Mântuitorul Hristos, Cel care permanent stă la ușă și bate. Noi trebuie să fim deschiși și disponibili ca întotdeauna să-l primim pe Domnul cu bucurie în inima noastră”, a mai explicat ierarhul.

Biserica din Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” și „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Oravița este construită în plan treflat, din cărămidă și beton armat, acoperită cu tablă, iconostasul din lemn, iar Sfânta Masă este placată cu marmură.

Cartierul Zona Gării a Oraviței a luat ființă începând cu anii 1960 fiind populat de muncitorii mineri. Ei nu aveau un locaș de închinare, abia în anul 2006 au reușit să amenajeze o capelă. În același an, în data de 26 noiembrie, Preasfințitul Părinte Lucian a așezat și a binecuvântat piatra de temelie a noii biserici, iar pe 15 noiembrie 2011 s-au început efectiv lucrările la noul locaș, care au evoluat cu dificultăți până în anul 2018.

Lucrările masive la acest sfânt locaș au demarat în 2018 când a fost numit preot paroh Alin Florentin Mureșan. Părintele a reușit să adune în jurul său credincioșii din parohie și mai mulți oameni de bine ca să ducă la bun sfârșit acest vis al locuitorilor din Zona Gării, iar în 21 noiembrie, 2020, Preasfințitul Lucian a târnosit sfântul locaș.