Conferințe preoțești de toamnă în Episcopia Caransebeșului

11 November 2022 Off By Pavel Canea
Conferințe preoțești de toamnă în Episcopia Caransebeșului

În perioada 10-11 noiembrie, toți clericii din Episcopia Caransebeșului au participat la conferințele de toamnă organizate la Oravița și Caransebeș. Prima întâlnire s-a desfășurat la Oravița cu preoții aparținători protopopiatelor Reșița și Moldova Nouă, la care a participat și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. A doua întrunire s-a desfășurat la Centrul Eparhial din Caransebeș, participând clericii din protopopiatele Caransebeș și Băile Herculane.

Cele două conferințe au fost susținute de părintele prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Tema conferințelor a fost „33 de strategii pastorale pentru dinamizarea activității misionare”. Părintele profesor a gândit conferința într-un mod interactiv axându-se pe metode de pastorație ale preotului.

Preoții au avut posibilitatea să adreseze întrebări părintelui conferențiar, acesta dându-le soluții practice care să-i ajute în misiunea lor pastoral-misionară. Preoții au primit din partea părintelui Teofil o broșură despre „paternitatea adevărată, un munte de iubire exigentă”. De asemenea, părinții au completat un chestionar care să-i ajute să evalueze și să intensifice misiunea pastoral-misionară a fiecăruia.

„Părintele profesor i-a întărit din punct de vedere pastoral-misionar pe preoții noștri și a avut foarte multă răbdare, răspunzând la întrebări. Sunt foarte multe provocări la ora actuală pe tărâm pastoral-misionar și de aceea preoții noștri trebuie să fie bine pregătiți și bine informați, astfel încât să putem intensifica cu succes activitatea pastoral-misionară în Banatul de Munte”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

„Îi mulțumim părintelui decan Teofil pentru disponibilitatea de care a dat dovadă, pentru că 2 zile și le-a petrecut în eparhia noastră. De asemenea, le mulțumim preoților care au dat curs invitației noastre și sperăm că aceste conferințe ne vor întări din punct de vedere spiritual și ne vor ajuta ca pe mai departe să avem o pastorație articulată în parohiile din Eparhia noastră. Avem multe probleme, sunt parohii mici, parohii îmbătrânite și izolate, avem și câteva parohii vacante și trebuie să ne ajutăm unii pe alții, să ne purtăm sarcinile unii altora și să intensificăm în special pastorația individuală. Să încercăm să ajungem în casele credincioșilor noștri și să identificăm toate problemele sufletești, dar și sociale cu care se confruntă aceștia”, a mai spus Părintele Episcop.

Episcopia Caransebeșului este formată din patru protopopiate cu 210 parohii. Aproximativ 221 sunt preoții ce slujesc în Eparhia Banatului Montan. La aceste conferințe au participat și preoții pensionari.