Copiii din comuna Zăvoi – beneficiari ai serviciilor socio-educaționale oferite de către Episcopia Caransebeșului

29 November 2022 Off By Pavel Canea
Copiii din comuna Zăvoi – beneficiari ai serviciilor socio-educaționale oferite de către Episcopia Caransebeșului

Un număr de 46 de elevi ai Școlii Gimnaziale Zăvoi beneficiază, începând cu luna noiembrie, de serviciile socio-educaționale oferite de către Episcopia Caransebeșului prin intermediul Centrului de Tineret Zăgujeni, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană intitulat „Măsuri integrate pe teritoriul GAL Țara Gugulanilor”.

 Beneficiarii proiectului sunt copii proveniți din familii aflate în risc de excluziune socială, din localitățile: Zăvoi, Voislova și Măru și se desfășoară în parteneriat cu Școala Gimnazială Zăvoi, Parohia Măru și Primăria Comunei Zăvoi.

Activitățile au debutat în biserica parohială de la Măru, la începutul lunii noiembrie, prin săvârșirea unei slujbe de binecuvântare, la care au luat parte, alături de copiii beneficiari și părinții lor, reprezentanți ai partenerilor locali implicați în proiect, respectiv: părintele Nicolae Negrei de la parohia gazdă, doamna Ramona Bogdan – directorul școlii din Zăvoi, primarul comunei – domnul Doru Cîrdei, precum și reprezentanți ai Centrului de Tineret Zăgujeni și ai Episcopiei Caransebeșului. Părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului de Tineret și facilitator în cadrul Centrului de la Zăgujeni, alături de expertul consiliere din cadrul proiectului – Georgiana Ciucur, au prezentat obiectivele și specificul activităților la care copiii vor lua parte în cadrul atelierelor săptămânale.

Pe parcursul lunii noiembrie, echipa de experți ai Centrului de Tineret Zăgujeni, alături de voluntarii centrului, au desfășurat activități săptămânale cu beneficarii din comună, acestea având loc alternativ, la Măru și la Zăvoi. Primele activități au avut caracter de intercunoaștere și consolidare a grupului, după care au urmat primele ateliere cu caracter socio-educativ, de comunicare și lucru în echipă, desfășurate pe grupe de vârstă, în baza curriculei centrului.

Referindu-se la specificul activităților de la Zăvoi, părintele Mihai Ciucur, a subliniat: „Este cel mai numeros grup țintă de beneficiari cu care lucrăm de la debutul activităților din cadrul proiectului nostru, iar acest lucru se datorează și interesului crescut din partea partenerilor noștri locali, în special din partea conducerii școlii din Zăvoi, de a oferi posibilitatea cât mai multor copii aflați în diverse situații dificile de a beneficia de serviciile oferite de către Episcopia Caransebeșului prin Centrul de Tineret Zăgujeni. Suntem recunoscători tuturor celor implicați pe plan local în găzduirea acestui program socio-educațional pentru infrastructura de calitate pusă la dispoziție, cât și pentru sprijinul logistic oferit în desfășurarea propriu-zisă a activităților. Suntem convinși că eforturile noastre comune vor da roade atât în plan educațional, cât și în planul deprinderilor de viață independentă pe care experții centrului nostru își propun să le ofere beneficiarilor săi”.

Activitățile din comuna Zăvoi vor continua și în luna decembrie, de două ori pe săptămână, atât la Școala din Zăvoi cât și în satul aparținător Măru, specialiștii centrului propunându-și diversificarea programelor derulate,  precum și orgnizarea unor activități specifice perioadei, cum ar fi colindele de Crăciun și ateliere de decorațiuni de iarnă.

Scopul serviciilor oferite în cadrul Centrului de Tineret Zăgujeni este prevenirea abandonului şi a instituţionalizării copiilor, prin asigurarea unei mese calde și a unor activităţi de îngrijire, educaţie, recreere–socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, orientare şcolară, cât şi a unor activităţi de sprijin, consiliere şi educare pentru părinţii sau reprezentanţii legali, precum şi pentru alte persoane care au în îngrijire copii.

Grupul țintă este compus din minim 106 copii și tineri cu vârste între 7 și 18 ani proveniți din localitățile de pe raza GAL Țara Gugulanilor, aflați în risc de excluziune socială, aceștia urmând să beneficieze de servicii sociale individualizate în vederea integrării sociale și dobândirii aptitudinilor de viață independentă.

Activitățile din cadrul proiectului se derulează cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, în cadrul unui program social implementat de Episcopia Caransebeșului, în calitate de partener prim, în proiectul „Măsuri integrate pe teritoriul GAL Țara Gugulanilor”, proiect finanțat prin programul POCU, cod SMIS: 139388.