Sfântul Andrei chemat în rugăciune și la Caransebeș

30 November 2022 Off By Pavel Canea
Sfântul Andrei chemat în rugăciune și la Caransebeș

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei a început la Caransebeș încă din ajun. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit împreună cu profesorii și elevii seminariști la Biserica din incinta Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. Ierarhul a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie marți, 29 noiembrie, în sfântul locaș ocrotit de Sfinții Împărați Constantin și Elena, alături de un sobor de preoți și diaconi. Cu această ocazie Părintele Episcop a oferit distincția de iconom-stavrofor părintelui administrator Petru Vasilescu, precum și părintelui pedagog Ioan Sârbu.

Astăzi, în ziua de pomenire a Sfântului Apostol Andrei și a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte părinți consilieri, inspectori și profesori, precum și părinții slujitori ai Catedralei. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Seminarului Teologic.

„Sărbătoarea Sfântului Andrei a fost un prilej de bucurie și pentru clerul și credincioșii din Episcopia Caransebeșului, mai ales că tot astăzi îl pomenim și pe Sfântul și Marele Mitropolit Andrei Șaguna al Transilvaniei, cel care a ctitorit Episcopia Caransebeșului în urma Sinodului de la Carloviț din anul 1864. În anul 1865 l-a înscăunat ca prim episcop ortodox român al Caransebeșului pe protopopul Brașovului Ioan Popasu. Așadar, astăzi este o dublă sărbătoare pentru toți românii și în mod special pentru noi cei din Transilvania și Banat, pentru că îl pomenim cu multă evlavie pe cel care ne-a adus lumină și ne-a adus binecuvântare în Transilvania și în Banat, pe marele mitropolit cărturar, cu viață sfântă, Andrei Șaguna”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

S-au rugat la sfânta slujbă alături de ierarh și elevii Seminarului Teologic, precum și mulți credincioși din această localitate, reședință Episcopală.

„Să ne rugăm Sfântului Apostol Andrei să ne ajute și nouă ca să-L aflăm în toată vremea și în tot ceasul pe Mesia care se tâlcuiește Hristos, să-L aflăm pe Domnul și Mântuitorul sufletelor noastre și să ne închinăm Lui. Să-I aducem în dar inima noastră, faptele noastre cele bune și sfintele virtuți pe care suntem datori să le cultivăm din copilărie”, a mai afirmat Părintele Episcop.

La momentul chinonicului elevul seminarist din clasa a 12-a, Alexandru Țițirigă, a rostit un cuvânt de învățătură.