Înmulțirea rugăciunii în Eparhia Banatului de Munte

19 November 2022 Off By Pavel Canea
Înmulțirea rugăciunii în Eparhia Banatului de Munte

Întrucât a început Postul Nașterii Domnului, programul eparhial de intensificare a rugăciunii în Episcopia Caransebeșului a continuat vineri, 18 noiembrie, prin săvârșirea Tainei Sfântului Maslu în mai multe parohii din cuprinsul celor 4 protopopiate ale Eparhiei. Astfel, în 10 parohii au fost oficiate sfintele slujbe de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, părinții consilieri, inspectori și protopopi, la care au participat toți clericii din Eparhie.

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit Sfântul Maslu în biserica Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Moldova Nouă, alături de clericii Cercului pastoral-misionar Moldova-Nouă. La slujbă, au participat autorități locale, profesori de religie, precum și un număr mare de credincioși, atât din parohie, din localitate, dar și din toată Clisura Dunării. Răspunsurile au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. De asemenea, tot vineri și în celelalte 9 cercuri pastoral-misionare s-au săvârșit Sfinte Masluri de delegații chiriarhului.

„Am socotit de bine ca în acest an să oficiem mai multe Sfinte Liturghii și mai multe Sfinte Masluri ca să înmulțim rugăciunea în anul omagial al rugăciunii, nu doar să abordăm teoretic acest dialog al omului cu Dumnezeu. Dar, nu doar în acest an trebuie să înmulțim rugăciunea, ci în tot timpul vieții noastre. Noi nu putem trăi fără rugăciune, ea este esențială pentru creștinul autentic și practicant. Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă să ne rugăm neîncetat și trebuie să ascultăm acest îndemn și să ne rugăm acasă, la biserică, pe drum, la serviciu, dacă se poate neîncetat”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

„Mă bucur că am săvârșit astăzi Taina Sfântului Maslu aici și am înmulțit rugăciunea împreună cu părinții din acest cerc pastoral și bunii credincioși. Ne-am rugat pentru noi și pentru cei dragi care nu au putut veni, dar și pentru cei care sunt bolnavi în spitale, azile sau la casele lor. Este o datorie a noastră a fiecăruia să ne rugăm pentru cei bolnavi, neputincioși și care suferă. Trebuie să-i mulțumim lui Dumnezeu că ne-a dat putere și sănătate ca să venim astăzi la biserică pentru a ne purta sarcinile unii altora, căci doar așa vom împlini legea lui Hristos. Niciunul dintre noi nu este sănătos 100%, fiecare avem câte o neputință, sufletească, dar și trupească. De aceea suntem datori să alergăm la Doctorul suprem al sufletelor și a trupurilor noastre ca să ne vindece, iar El ne vindecă pe toți, mai ales când ne adunăm în numele Lui în biserică”, a continuat ierarhul.  

Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii este marcat, în cadrul Episcopiei Caransebeșului, printr-un proiect implementat cu scopul intensificării rugăciunii în Biserică, prin comuniunea în cadrul Sfintelor Liturghii și prin împărtășirea cu Sfintele Taine, dar și prin săvârșirea, în cele două mari posturi, a Tainei Sfântului Maslu în cadrul celor 10 cercuri pastoral-misionare din cuprinsul Eparhiei Banatului de Munte.