Editura Episcopiei Caransebeșului și „Foaia Diecezană”, prezentate în cadrul Colocviilor revistei „Reflex”

18 November 2022 Off By Pavel Canea
Editura Episcopiei Caransebeșului și „Foaia Diecezană”, prezentate în cadrul Colocviilor revistei „Reflex”

Joi, 17 noiembrie, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, în colaborare cu Primăria Municipiului Reșița, Muzeul Banatului Montan și Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, organizat, la sediul instituției muzeale, cea de-a XXI-a ediție a Colocviilor revistei „Reflex”, organizată, în acest an, sub genericul „Călătorie, călători, călătorii”.

Cu acest prilej, Episcopia Caransebeșului a fost reprezentată de părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Eparhiei, care a prezentat, ca o călătorie în timp, istoricul editurii Episcopiei Caransebeșului și al revistei „Foaia Diecezană”, prezentând totodată cel mai vechi număr al revistei de la reînființarea tipografiei, dar și cel mai nou număr. Pe lângă cea mai renumită pubicație a Episcopiei, au fost prezentate și alte alte cărți valoroase, atât din punct de vedere spiritual, cât și istoric și literar.

La eveniment, au mai participat și autorități locale, oameni de cultură și jurnaliști.

Evenimentul literar și artistic a fost organizat în decursul a două zile, cuprinzând, pe lângă prezentarea de edituri și reviste cultural-artistice din județele Caraș-Severin, Timiș, Hunedoara, Gorj, Olt, dar și din București, și momente poetice și muzicale. Prin aceste manifestări, s-au marcat (și) împlinirea a 150 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur „la est de Viena”, în uzinele StEG Reșița (1872).