Preasfințitul Părinte Lucian, în dialog duhovnicesc cu tinerii de la ATOR Banatul de Munte 

18 November 2022 Off By Pavel Canea
Preasfințitul Părinte Lucian, în dialog duhovnicesc cu tinerii de la ATOR Banatul de Munte 

Joi, 17 noiembrie, la Sediul Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte a fost organizat un dialog duhovnicesc, la vremea Postului Crăciunului, al tinerilor atoriști, împreună cu Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. 

Evenimentul a început la orele după-amiezii, reunind un număr de aproximativ 40 de tineri, membri ai organizației, din mai multe zone ale județului – Reșița, Bocșa, Caransebeș, Oravița, Oțelu Roșu și Măureni. 

În debutul dialogului, ierarhul a susținut o scurtă prelegere despre viața Sfântului Simeon, Noul Teolog, sărbătorit în contextul anului omagial al rugăciunii, lecturând, totodată, și câteva paragrafe din „Cele 225 de Capete Teologice și Practice”. După cele câteva minute introductive, ierarhul a inițiat dialogul liber, provocându-i întru început pe tineri să răspundă, din experiența și viziunea lor, la o întrebare despre participarea, prezența, comportamentul și atitudinea adoptată de creștini la Sfânta Liturghie. 

În cele ce au urmat, dialogul purtat de tineri, împreună cu ierarhul, a continuat pe baza întrebărilor și curiozităților adresate de către tineri, fie în mod anonim, prin scrierea de bilețele, fie în mod direct, prin dialog și intervenții libere. 

„Ne-am bucurat de o seară și un dialog foarte călduroase, pe de-o parte pentru că am avut bucuria să ne reîntâlnim cu ierarhul nostru, la noi acasă, și să discutăm liber și firesc despre diverse subiecte care ne interesau pe noi, fie la nivel de curiozitate, nelămurire ori sete de învățare, iar pe de altă parte pentru că a fost o ocazie minunată să ne revedem și noi, unii cu ceilalți, veniți din diferite zone ale județului. Pentru noi, aceste contexte sunt ca unele de sărbătoare, pe care le petrecem în familie, acasă, bucurându-ne unii de alții. Ne-am folosit cu toții de acest dialog și de răspunsurile pe care le-am primit la întrebările noastre, dar și de simpla prezență a ierarhului, care și-a arătat dragostea și grija pentru noi în fiecare moment și pe care, mai ales, le-am simțit și la care am răspuns și noi”, povestește Anita Radics, președintele ATOR Banatul de Munte. 

Dintre subiectele cel mai des întâlnite, în cadrul conversației, s-au regăsit sfaturile cu privire la postirea pentru prima dată a tânărului novice în viața bisericească, curiozități privitoare la rânduielile sfintelor slujbe, îndrumare legată de activitatea și misiunea organizației între tinerii care au căutări în zona duhovnicească, dar care nu sunt, încă, parte activă din Biserică, învățături despre dragostea, îngăduința și grija lui Dumnezeu față de tineri, însă nu au lipsit nici experiențele și mărturiile de viață, povestite atât de ierarh, cât și de tineri prezenți la întâlnire.

Dialogurile duhovnicești ale tinerilor, împreună cu Preasfințitul Părinte Lucian, sunt o activitate organizată în mod frecvent de către tinerii de la ATOR Banatul de Munte, în scopul apropierii tot mai mari, a membrilor mai vechi și mai noi ai organizației, de Biserică, dar și în scopul aflării cât mai multor informații și învățături relevante pentru viața creștinilor, a tinerilor creștini, îndeosebi în zilele noastre. 

În perioada care urmează, o serie de evenimente și activități vor mai fi organizate de către Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, cu binecuvântarea și participarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, dintre acestea făcând parte și spectacolul caritabil de colinde, “Binele în dar”, organizat la Cinematograful “Dacia” din Reșița, în data de 6 decembrie, în cadrul campaniei umanitare “Ghetuțele lui Moș Nicolae”.