Binecuvântare arhierească la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” – Bocșa

7 December 2022 Off By Pavel Canea
Binecuvântare arhierească la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” – Bocșa

La sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a rugat împreună cu preotul și credincioșii din Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” – Bocșa Română, Protopopiatul Reșița. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială alături de un sobor de preoți și diaconi. La hramul sfântului locaș au participat autorități locale, credincioși, copii și tineri, membrii ai Centrului de tineret „Sfântul Stelian” al parohiei.

Cu această ocazie Preasfințitul Lucian a oficiat și slujba Parastasului pentru ctitorii și slujitorii bisericii trecuți la Domnul. La final copiii de la centrul de tineret au rostit un recital de colinde. Toți copii au primit din partea ierarhului și a parohiei daruri. Părintele paroh i-a oferit Preasfințitului Lucian o icoană cu ocrotitorul bisericii.

De asemenea, cu acest prilej a avut loc prezentarea cărții „Gânduri către Dumnezeu” vol. al XV-lea și Monografia „Gânduri către Dumnezeu” la 15 ani. „Am participat astăzi la evenimentul central, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, momentul comemorativ, momentul artistic susținut de copiii din această parohie, dar și la momentul cultural, lansarea acestui volum «Gânduri către Dumnezeu ediția a XV-a». Îi mulțumim Mântuitorului Hristos pentru această zi frumoasă petrecută în mijlocul credincioșilor și preoților din orașul Bocșa”, a spus Preasfințitul Lucian.

Biserica cu hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae” din Bocșa a fost zidită în stil baroc în anul 1750, din piatră şi cărămidă, cum se arată în statistica Eparhiei Caransebeşului din 1757. „Biserica de aici în ultimii ani s-a restaurat și este singura biserică din Eparhia noastră care are picturi exterioare. Observăm la biserica din Bocșa Română că în exterior se desfășoară viața și minunile Sfântului Ierarh Nicolae și credem că anul viitor vom reveni aici și vom sfinți această biserică pentru că s-au făcut restaurări ample. S-a lucrat în altar, pardoseala s-a schimbat, sfânta masă s-a refăcut, așadar avem o biserică veche, dar poate cea mai nouă din Eparhia noastră pentru că a fost restaurată din temelie”, a mai afirmat ierarhul.

Biserica a fost zugrăvită în 1810, iconostasul a fost pictat în 1918 de Virgil Simonescu din Lugoj. Lăcaşul de cult a fost din nou pictat de Alexandru Popp din Timişoara şi dotat cu mobilier nou, iar la 18 decembrie 1938, chiriarhul Dr. Vasile Lăzărescu sfinţeşte biserica. În perioada 1973-1975 pictura în frescă interior-exterior a fost realizată de Eremia Profeta din Bucureşti. Biserica s-a sfințit la 6 noiembrie 1977 de către PS Episcop-vicar Timotei Lugojanul al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Caransebeşului. Iconostasul, de o frumuseţe artistică deosebită are icoanele pictate în ulei pe pânză şi aplicate pe lemn. În exterior se remarcă pictura ,,Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae”, iar deasupra intrării din partea vestică este mozaicul reprezentând icoana hramului.