Daruri, colinde și binecuvântare pentru copiii de la Centrul „Primăvara” din Reșița

9 December 2022 Off By Pavel Canea
Daruri, colinde și binecuvântare pentru copiii de la Centrul „Primăvara” din Reșița

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a vizitat vineri, 9 decembrie, Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Primăvara” din Municipiul Reșița, ocazie cu care a dăruit beneficiarilor centrului ghetuțe noi și dulciuri, în cadrul campaniei „Ghetuțele lui Moș Nicolae”, desfășurată în această perioadă în eparhia Banatului de Munte.

Ierarhul a fost însoțit de tinerii membri ai ATOR Banatul de Munte, precum și de un sobor de preoți din municipiul Reșița, iar la eveniment au participat, alături de colectivul de cadre didactice și ostenitori ai centrului, doamna Laura Sgaverdea – managerul Radio România Reșița și doamna inspector Claudia Rof – din partea ISJ Caraș-Severin.

În debutul întâlnirii, ierarhul a săvârșit slujba de binecuvântare a centrului, după care corul ATOR Banatul de Munte a interpretat un buchet de colinde care au avut darul de a aduce multă pace în inimile celor prezenți. Au urmat scurte mesaje din partea gazdelor și a invitaților, care au scos în evidență bucuria pe care vizita ierarhului a adus-o în sufletele copiilor, al părinților, dar și al cadrelor didactice și al întregului personal al centrului. Doamna Mihaela Mazera – directorul instituției, a mulțumit ierarhului pentru această vizită mult așteptată, iar doamna Laura Sgaverdea a punctat faptul că proiectul „Muzică pentru viață”, derulat în urmă cu 5 ani de către Radio Reșița alături de Episcopia Caransebeșului, își găsește astăzi finalitatea prin faptul că o parte dintre fondurile strânse cu acel prilej s-au regăsit astăzi în ghetuțele și celelalte daruri pe care le-au primit cei 122 de beneficiari ai centrului. De asemenea, tot din fondurile strânse în cadrul campaniei mai sus amintite, în perioada următoare va fi amenajată o sală de kinetoterapie în incinta centrului, dotată la cele mai înalte standarde.

În cadrul evenimentului, care a reunit și un număr mare de părinți ai copiilor, beneficiarii centrului au susținut, la rândul lor, un program artistic de colinde, sub îndrumarea cadrelor didactice. După momentul artistic, părintele Mihai Ciucur, de la Departamentul de Tineret al eparhiei, a evidențiat contextul în care s-a organizat acest eveniment și a menționat faptul că pentru anul 2023, Departamentul de Tineret, cu sprijinul voluntarilor de la ATOR, își propune să desfășoare o serie de activități specifice atât cu copiii din centru, cât și cu părinții acestora.

În cuvântul de final, Preasfințitul Părinte Lucian a felicitat pe cei care se îngrijesc de copiii cu nevoi speciale din acest centru, precum și inițiativa Radio România Reșița de a se alătura campaniei „Ghetuțele lui Moș Nicolae”. Ierarhul a evidențiat, de asemenea, necesitatea ca întreaga comunitate din Caraș-Severin să se unească pentru sprijinirea acestor copii și a familiilor acestora și a promis că va fi prezent mai des în mijlocul copiilor și al angajaților centrului – singurul de acest fel din județul Caraș-Severin.

La final, pe fundalul colindelor interpretate de către  tinerii atoriști, Părintele Episcop a dăruit ghetuțe noi și dulciuri tuturor beneficiarilor centrului, iar părinților și angajaților ierarhul le-a dăruit calendare pe anul 2023.

Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Primăvara” oferă servicii educaționale și medicale adaptate nevoilor pentru 122 de copii  cu dizabilități (CES) din întreg județul Caraș-Severin, în cadrul unui proiect care a debutat în anul 1993 și care, în prezent se derulează cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin și al Inspectoratului Școlar Caraș-Severin.