Glas de colinde la Muzeul Banatului Montan

13 December 2022 Off By Herea Darius
Glas de colinde la Muzeul Banatului Montan

La Muzeul Banatului Montan din Reșița a avut loc, luni, 12 decembrie, îndătinatul concert de colinde „Vin colindătorii” organizat de conducerea muzeului în parteneriat cu Episcopia Caransebeșului și Protopopiatul  Ortodox Reșița. Evenimentul s-a bucurat de prezența colindătorilor mici și mari, dar și de un auditoriu cald care, cu mult drag a primit mesajul colindelor.

Pentru început, au urcat pe scenă copiii de la Liceul „Diaconovici Tietz” și Școala Gimnazială nr. 7 coordonați și instruiți de doamna profesoară Adriana Ponoran, interpretând colinde tradiționale și cântece de Crăciun, specifice vârstei lor. Corul „Mihail Gașpar” al Protopopiatului Ortodox Reșița, condus de pr. Ionuț Vatră a interpretat 4 colinde din repertoriul național, însă momentul cel mai așteptat a fost prestanța Grupului Ethos al Episcopiei Caransebeșului, care din încredințarea Părintelui Episcop Lucian, a răspuns acestei solicitări. Părintele diacon Minel Ciucă, coordonatorul grupului, a explicat repertoriul ales încadrând în program colinde bizantine, dar și colinde iubite de copii și tineri, precum și colinde specifice celor întemnițați în închisorile comuniste.

În cuvântul de final, părintele Gheorghe Șuveți – protopopul Reșiței a explicat necesitatea colindatului în perioada Postului Nașterii Domnului, ca fiind necesitatea transmiterii mesajului Nașterii Pruncului Iisus – Domn al păcii și al speranței.

Instituția gazdă, reprezentată de doamna manager Livia Magina, a apreciat pozitiv eforturile celor prezenți și a răsplătit colindătorii cu daruri și diplome. (Protopop Gheorghe Șuveți)