Icoanele ce împodobesc interiorul bisericii din Crușovăț au fost binecuvântate

4 December 2022 Off By Pavel Canea
Icoanele ce împodobesc interiorul bisericii din Crușovăț au fost binecuvântate

Pictura din biserica Parohiei Crușovăț, Protopopiatul Băile Herculane, a fost restaurată în ultima perioadă. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a mers în duminica a 27-a după Rusalii, să binecuvinteze lucrările efectuate. Ierarhul a săvârșit slujba de sfințire după care a oficiat și Sfânta Liturghie, în sfântul locaș ocrotit de Sfânta Cuvioasă Parascheva. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„După 6 ani am revenit aici la Crușovăț ca să binecuvântăm lucrările efectuate în interiorul bisericii, mai precis restaurarea icoanelor care înfrumusețează această veche biserică. Așadar, cu ajutorul lui Dumnezeu, în Postul Crăciunului, în anul omagial al rugăciunii, ne-am rugat cu multă dragoste și cu stăruință împreună cu părintele paroh și cu bunii credincioși din această parohie, credincioși care țin foarte mult la biserica lor”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

Au participat numeroși credincioși, autorități locale, copii și tineri îmbrăcați în haine populare. Pentru că s-au îngrijit de sfânta biserică, părintelui paroh Vasile Jurescu, domnului Dumitru Teleagă și Consiliului Parohial, Părintele Episcop le-a oferit diplome de recunoștință. La final părintele paroh i-a oferit Chiriarhului o icoană a Maicii Domnului.

„Îi mulțumim Domnului pentru toate binefacerile pe care le-a revărsat asupra noastră și Îl rugăm să ne tămăduiască și pe noi de gârbovenia sufletească și trupească. Suntem împovărați cu multe păcate, fărădelegi, răutăți și patimi, dar trebuie să venim la biserică, în acest spital duhovnicesc, ca să-L întâlnim aici pe Doctorul suprem al sufletelor și al trupurilor noastre și El să-și pună mâinile peste noi ca să ne vindece de toate neputințele. Mântuitorul ne vindecă pe noi prin Sfintele Taine pe care le-a instituit, și ne cheamă, mai ales în această perioadă, să ne spovedim, să ne mărturisim păcatele și tainic, Hristos, Arhiereul cel veșnic, să ne dezlege de toate neputințele sufletești și trupești, iar noi ne vom îndrepta asemenea femeii gârbove din Evanghelia de astăzi și Îl vom slăvi pe Dumnezeu”, a explicat Părintele Episcop.

Administrativ, comunitatea din Crușovăț aparţine de comuna Cornea, judeţul Caraş-Severin. Pisania bisericii menţionează că în 1775 a fost construită biserica din sat.  Bătrânii spun că a existat o biserică în vechea aşezare a satului, situată în vechiul cimitir. Biserica actuală a fost pictată de un pictor necunoscut în 1824, iar în 1834 Popovici Dimitrie finalizează lucrările de pictură. Pictura a fost refăcută în anul 1938 de Petru Drăgilă din Orşova, în 1986 din nou refăcută de către doamna Vid Maria, iar în anul 2008 pictura a fost curățată de către Truțan Ion.