Peste 1800 de copii au beneficiat de sprijin în cadrul campaniei umanitare „Ghetuțele lui Moș Nicolae” în Episcopia Caransebeșului

20 December 2022 Off By Herea Darius
Peste 1800 de copii au beneficiat de sprijin în cadrul campaniei umanitare „Ghetuțele lui Moș Nicolae” în Episcopia Caransebeșului

1.840 de copii au beneficiat de sprijin în cadrul campaniei umanitare „Ghetuțele lui Moș Nicolae” derulată în Episcopia Caransebeșului în perioada 15 noiembrie – 15 decembrie 2022, dintre aceștia un număr de 1.648 de beneficiari primind ghetuțe noi, alături de dulciuri și obiecte de îmbrăcăminte. Campania, inițiată de către ATOR Banatul de Munte în urmă cu 4 ani și desfășurată în acest an la nivelul întregii eparhii, a avut o valoare totală de 230.736 lei.

Astfel, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, încă de la începutul Postului Crăciunului au fost organizate strângeri de fonduri în biserici și mănăstiri, dar și la nivelul Sectorului Social și al Departamentului de Tineret, prin structurile din teritoriu, respectiv: ATOR Banatul de Munte, centre sociale, centre catehetice și de tineret.

La nivelul parohiilor din cele patru protopopiate ale eparhiei a fost strânsă suma de 118.068 lei, din care s-au achiziționat și distribuit un număr de 849 de perechi de încălțăminte de iarnă noi, dar și dulciuri și alte articole de îmbrăcăminte pentru un număr de 902 copii proveniți din familii nevoiașe. Cele 849 de perechi de ghetuțe noi distribuite în cadrul campaniei, au fost repartizate astfel: 318 la nivelul Protopopiatului Reșița, 235 în Protopopiatul Caransebeș, 161 la nivelul Protopopiatului Băile Herculane și 135 în parohiile din Protopopiatul Moldova Nouă.

Un aport important în cadrul acestei campanii l-au avut voluntarii de la ATOR Banatul de Munte și din centrele de tineret, care au reușit strângerea sumei de 89.080 lei și distribuirea unui număr de 632 de perechi de ghete, dulciuri și haine de iarnă unui număr de 771 de beneficiari. Cea mai intensă activitate a fost la Reșița, acolo unde  tinerii de la ATOR Banatul de Munte au reușit să distribuie 345 de perechi de ghete noi pentru tot atâția beneficiari, valoarea sumelor de bani strânse fiind de 51.750 lei. Rezultatele remarcabile ale tinerilor de la Reșița au fost posibile și datorită sprijinului acordat de către instituții și organizații locale, precum: Centrul de Tineret Moniom, Radio România Reșița, Rotary Club Reșița, „Mesagerii unității” Reșița, parohia „Adormirea Maicii Domnului” Reșița Montană, precum și a mai multor sponsori și donatori din județ. La nivel de rezultate obținute, urmează, în ordine, filiala ATOR Caransebeș, cu 71 de perechi de ghetuțe dăruite, ATOR Oravița cu 65 de perechi (prin implicarea și a celor două centre de tineret din localitate), ATOR Valea Cernei cu 47 de perechi, ATOR Valea Bistrei 24 de perechi și ATOR Măureni cu 18 perechi. Distinct, se adaugă cele două centre de tineret din Moldova Nouă  cu 56 de perechi distribuite, precum și cele din Bocșa cu 6 perechi.

De asemenea, la nivelul Sectorului Social al eparhiei, au fost distribuite 167 de perechi de ghete în valoare de 23.048 lei, prin contribuția Catedralei Episcopale din Caransebeș, a mănăstirilor: Poiana Mărului, Brebu și Petroșnița, Parohia „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”, precum și din fondurile proprii ale sectorului. Darurile au fost distribuite către beneficiarii centrelor sociale, respectiv: Centrul de Educație și Îngrijire Caransebeș, Centrul de zi „Sf. Treime” Oțelu Roșu,  Centrul de tineret Zăgujeni, Seminarul Teologic, precum și alți beneficiari din Caransebeș.

„În ciuda contextului economic dificil, în acest an am înregistrat cele mai bune rezultate de când campania se organizează în eparhia noastră, atât în ceea ce privește numărul de beneficiari, cât și în ceea ce privește valoarea sumelor de bani strânse. Suntem recunoscători tuturor celor ce au răspuns invitației noastre de a sprijini copiii aflați în nevoi, fie că este vorba de organizatori, preoți, voluntari, sau donatori în cadrul campaniei. La vreme de Post al Crăciunului am reușit, iată, ca împreună să aducem bucurie și mângâiere pe chipul a peste 1.800 de copii din Episcopia Caransebeșului, ale căror familii vor întâmpina Praznicul Nașterii Domnului cu speranța că semenii lor nu i-au uitat”, a concluzionat părintele Mihai Ciucur, de la Departamentul de Tineret al eparhiei.

„E o bucurie că și anul acesta am reușit să ducem la bun sfârșit această campanie, ajungând la un număr foarte mare de copii și tineri beneficiari. Pe întreaga perioadă a Campaniei am reușit să Îl vedem pe Hristos pe chipurile copiilor care se bucurau și nu le venea să creadă că primesc astfel de daruri. A fost o perioadă în care, voluntarii și toți oamenii care au donat, s-au jertfit pentru aproapele, îmbogățindu-se astfel sufletește. Să rămână mereu acest spirit, al milosteniei, în sufletele noastre, mai ales după trecerea perioadei Sărbătorilor!” , a mărturisit tânăra Anamaria Iovu, coordonatoarea Sectorului social al ATOR Banatul de Munte.

Anual, la nivelul Episcopiei Caransebeșului se organizează mai multe campanii de strângere de fonduri și de distribuire de ajutoare categoriilor sociale aflate în risc de excluziune, acestea constând atât în haine, încălțăminte, ghiozdane și rechizite pentru școală, cât și în alimente de bază, toate acestea arătând grija permanentă pe care Biserica o poartă fiilor săi aflați în suferință, în necazuri și în lipsuri.