Slujire arhierească în a treia zi de Crăciun la Catedrala Episcopală din Caransebeș

27 December 2022 Off By Pavel Canea
Slujire arhierească în a treia zi de Crăciun la Catedrala Episcopală din Caransebeș

În a treia zi de Crăciun Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a slujit la Catedrala Episcopală din Caransebeș. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Și în această zi de sărbătoare au venit mulți credincioși la sfânta biserică pentru a se ruga și a se împărtășii cu Sfintele Taine.

La finalul sfintei slujbe părintele Ovidiu Văran, slujitor la Catedrala Episcopală, a susținut cuvântul de învățătură în care a vorbit despre viața Sfântului Apostol întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan, sărbătorit în a treia zi de Crăciun.

Făcând referire la modul în care a murit Sfântul Ștefan, părintele Ovidiu a subliniat faptul că noi atunci când ne îndepărtăm de Hristos, când nu Îl avem pe Dumnezeu ca și scop principal în viața noastră, vom fi cuprinși de frică. În schimb, Sfântul Ștefan având credință puternică în Mântuitorul a reușit să se roage pentru cei care îl omorau cu pietre, cerându-I lui Dumnezeu să nu le socotească păcatul pe care l-au săvârșit.

„Omul nu poate fi împlinit și fericit decât atunci când îl are pe Hristos și Îl urmează în iubire și jertfă. La fel ca și Arhidiaconul Ștefan, trebuie și noi să ne apropiem în fiecare zi de Hristos și să arătăm dragoste față de aproapele. Să fim mereu în concordanță cu poruncile Mântuitorului prin rugăciune, meditație, fapte bune și jertfă pentru aproapele. În fiecare zi să arătăm iubire, la fel ca și Sfântul Arhidiacon Ștefan, față de toți oamenii și atunci nu vom mai avea frică în fața morții, căci făcând așa suntem prieteni ai lui Hristos, Cel care a biruit moartea”, a explicat părinte Văran.

Mărindu-se numărul creștinilor după întemeierea Bisericii și crescând numărul cererilor pentru diverse slujiri ale Apostolilor, au fost aleși din cadrul comunității, șapte bărbați „plini de Duh Sfânt și de înțelepciune”. Aceștia aveau menirea să slujească atât în cadrul slujbelor religioase cât și să supravegheze buna orânduială la mesele comune. Primul dintre aceștia a fost Ștefan. Sfântul Arhidiacon cunoștea foarte bine Scriptura și propovăduia cu multă putere pe Hristos. Saducheii și fariseii au pus niște bărbați să spună că L-au auzit rostind cuvinte de hulă împotriva lui Moise și a lui Dumnezeu. În vremea aceea, blasfemia era pedepsită cu moartea. Ajuns în fața sinedriului, i-a înfruntat pe judecători, iar aceștia au cerut ca Ștefan să fie ucis cu pietre. În acele momente, Sfântul Ștefan a avut o viziune în care l-a văzut pe Hristos „stând de-a dreapta lui Dumnezeu. Și a zis: Iată văd cerurile deschise și pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu”.

Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.